Ρουμελιωτάκη: 40 νέοι μπλε κάδοι ανακύκλωσης από την ΕΕΑΑ στον Δήμο Ιεράπετρας

11:22 π.μ. - Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020
11:08 π.μ. - Παρ, 07/22/2020
Image: Ρουμελιωτάκη: 40 νέοι μπλε κάδοι ανακύκλωσης από την ΕΕΑΑ στον Δήμο Ιεράπετρας

Η αρμόδια αντιδήμαρχος στον Ηχώ 99,8 για την καθαριότητα και το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το νέο επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) για τη δεκαετία 2020-2030, που επιδιώκει την προσέγγιση της Ελλάδας με την Ευρώπη όσον αφορά τις επιδόσεις της στον τομέα αυτό. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 21 Αυγούστου.

Η αντιδήμαρχος κα Μαρία Ρουμελιωτάκη σε δηλώσεις της στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι ο νέος σχεδιασμός δίνει έμφαση στο θέμα της ανακύκλωσης, την κυκλική οικονομία αλλά και στην καύση των απορριμμάτων. Διευκρίνισε ότι λέγοντας για καύση δεν μιλάμε για τον τρόπο που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αλλά για καύση σε ειδικές μονάδες όπως αυτές ήδη λειτουργούν στο εξωτερικό. Στη συνέχεια στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ανακύκλωσης τονίζοντας τη σημασία να καταλάβουμε την αξία της ανακύκλωσης και να βοηθήσουμε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση διαχωρίζοντας τα απορρίμματά μας, προστατεύοντας το περιβάλλον μειώνοντας παράλληλα τις ποσότητες που μεταφέρονται στον Άγιο Νικόλαο κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο κόστος για τον Δήμο Ιεράπετρας. πρόσθεσε ότι η υπηρεσία καθαριότητα θα ενισχυθεί με 40 κάδους από την ΕΕΑΑ , εταιρία ανακύκλωσης, ώστε να τοποθετηθούν νέοι και να αντικατασταθούν φθαρμένοι. Ο αριθμός δεν είναι ο επιθυμητός με βάση τις ανάγκες ωστόσο θα βελτιωθεί σαφώς η κατάσταση. Σε άλλο σημείο έκανε αναφορά στο πράσινο ταμείο για τα ογκώδη ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και για την ενίσχυση της υπηρεσίας με το προσωπικό μέσω της κοινωφελούς εργασίας που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να εργάζεται κοντά στον 15Αύγουστο.

Επιγραμματικά, οι στόχοι του νέου ΕΣΔΑ 2020-2030 είναι οι εξής:

 Ταφή των απορριμμάτων στο 10% το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από την κοινοτική υποχρέωση (2035)

 Παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και αποκατάσταση των παράνομων χωματερών μέχρι το 2022

 Αύξηση της ανακύκλωσης στο 55% το 2025 και στο 60% το 2030 (συμπεριλαμβανομένων και των βιοαποβλήτων)

 Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και ανάπτυξη σχετικών υποδομών σε όλη την επικράτεια για τη μέχρι το 2022

 Πλήρης κάλυψη της χώρας μέχρι το 2030 με 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και 43 - 46 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)

 Τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει –σε συνέχεια της δημοπράτησης των ΜΕΑ σε Κέρκυρα, Χερσόνησο και Τρίκαλα - τη δημοπράτηση άλλων 14 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων έως το τέλος του 2020, στις ακόλουθες περιοχές:

1. Καβάλα

2. Ανατολική Θεσσαλονίκη

3. Νάξος

4. Χίος

5. Σητεία

6. Κεφαλονιά

7. Αγρίνιο

8. Ηράκλειο (αναβάθμιση ΜΕΑ)

9. Λάρισα

10. Βόλος

11. Πάτρα

12. Λαμία

13. Χαλκίδα

14. Ρόδος

Με δεδομένο ότι 6 μονάδες έχουν ήδη δημοπρατηθεί (Ζάκυνθος, Λευκάδα, Ναύπακτος, Τρίκαλα, Κέρκυρα, Χερσόνησο) και άλλες 7 βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής (Αλεξανδρούπολη, Θήβα, Ηλεία, Αμάρι, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία), προβλέπεται ότι έως το τέλος του 2023 θα έχουν κατασκευαστεί 27 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για την περίοδο 2020-2030