Σάλος από τις επιστροφές του «πακέτου Χατζηγάκη»

1:16 μ.μ. - Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016
01:06 μ.μ. - Δευ, 27/16/2016
Image: Σάλος από τις επιστροφές του «πακέτου Χατζηγάκη»

 Κινητοποιούνται οι αγρότες σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την επιστροφή των αποζημιώσεων που πήραν από «πακέτο Χατζηγάκη», όπως ζητεί η Κομισιόν. Ήδη στις Σέρρες, μαζεύουν υπογραφές και ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά προκειμένου να προστατευθούν από τις επικείμενες ανακτήσεις. Υποστηρίζουν ότι τότε είχαν υποστεί πραγματικές ζημιές και  θα το αποδείξουν. 

Όπως ενημέρωσε την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, οι βασικές ενισχύσεις που θα δοθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο – Νοέμβριο θα είναι «μειωμένες», προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ που ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε πρώτη φάση το μέτρο αφορά περίπου 12.000 αγρότες που είχαν λάβει ενισχύσεις  την περίοδο 2008 – 2009. Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν απαιτεί την επιστροφή των χρημάτων αυτών, στηριζόμενη στην αμετάκλητη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που τις έκρινε παράνομες. Η απόφαση αφορά μόνο όσους έλαβαν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ειδική ιστοσελίδα «Ύπαιθρος Χώρα» η δήλωση του  υπουργού πως η Κομισιόν αποδέχεται την απαλλαγή από τους καταλογισμούς μόνο για τους αποβιώσαντες, (υπολογίζονται σε 48.000) «αποτελεί στην ουσία προαναγγελία για επέκταση του «κόφτη» αγροτικών ενισχύσεων προκειμένου να εισπραχθεί το συνολικό ποσό που απαιτείται.»