Σάρωσε τα βραβεία του Πανεπιστημίου Κρήτης ο υποψήφιος Διδάκτορας Νικόλαος Αραπίτσας από την ομάδα του Καθηγητή Παναγιώτη Σαρρή

6:39 μ.μ. - Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023
06:07 μ.μ. - Πέμ, 13/39/2023
Image: Σάρωσε τα βραβεία του Πανεπιστημίου Κρήτης ο υποψήφιος Διδάκτορας Νικόλαος Αραπίτσας από την ομάδα του Καθηγητή Παναγιώτη Σαρρή

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος πολλοί διδακτορικοί ερευνητές με σπουδαίες εργασίες από πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κρήτης, που πρωταγωνιστές είχε νεαρούς ερευνητές (υποψήφιους Διδάκτορες) οι οποίοι, παρουσίασαν την διδακτορική τους διατριβή σε έναν διαγωνισμό-πρόκληση αφού είχαν στη διάθεση τους μόλις 3 λεπτά, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο αυτή την Εβδομάδα.

Οι απαρχές του διαγωνισμού εντοπίζονται στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ (University of Queensland) στη μακρινή Αυστραλία, στις αρχές του αιώνα. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Ελλάδα που υιοθέτησε τον εν λόγω διαγωνισμό, το 2019.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε δυο φάσεις, υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Πανεπιστήμιο Κρήτης και του Πρύτανη, καθηγητή κου Κοντάκη.

hxonews

Στην πρώτη φάση αξιολογήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες υποψήφιοι διδάκτορες από κριτική επιτροπή ειδικών, ενώ οι 10 καλύτεροι κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην δεύτερη φάση, στον τελικό.

Ο τελικός του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου στο κατάμεστο αμφιθέατρο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου και ήταν ανοιχτός για το κοινό. Οι νεαροί επιστήμονες κέρδισαν το παρατεταμένο χειροκρότημα και το θαυμασμό του κοινού αφού, μιλώντας για επιστημονικά ζητήματα με δύσκολη ορολογία και έννοιες, κατάφεραν να τα προσεγγίσουν με σαφήνεια και απλό και κατανοητό τρόπο.

Ο υποψήφιους Διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της ομάδας του καθηγητή κου Παναγιώτη Σαρρή, κος Ν. Αραπίτσας, σάρωσε τα βραβεία. Απέσπασε το πρώτο βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, αναπτύσσοντάς το θέμα της διδακτορικής του διατριβής που σχετίζεται με τις συνέπειες των ωφέλιμων μικροβίων σε άλλους οργανισμούς. Επίσης κατάφερε να λάβει και το Βραβείο Κοινού αποσπώντας θερμό χειροκρότημα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος πολλοί διδακτορικοί ερευνητές με σπουδαίες εργασίες από πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης.