Σε 5,7 Ρίχτερ αναβαθμίστηκε ο σεισμός που έγινε τα ξημερώματα νότια της Ιεράπετρας

10:22 π.μ. - Τρίτη, 19 Μαΐου 2020
10:05 π.μ. - Τρί, 19/22/2020
Image: Σε 5,7 Ρίχτερ  αναβαθμίστηκε ο σεισμός που έγινε τα ξημερώματα νότια της Ιεράπετρας

Φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γ. Παπαδόπουλο

Ως φυσιολογική η εξέλιξη των μετασεισμών που καταγράφονται νότια της Ιεράπετρας μετά τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στις 2 Μαϊου. Σήμερα 19/5 ξημερώματα σημειώθηκε ένα ακόμη , μεγέθους 5,2 Ρίχτερ σύμφωνα με προκαταρτική εξέταση, τελικά όμως οι σεισμολόγοι από το γερμανικό ινστιτούτο κατέληξαν ότι πρόκειται για σεισμό 5,7 Ρίχτερ. Τα παραπάνω δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο σεισμολόγος πρόσθεσε πως η μετασεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί χωρίς όμως να βλάψει το νησί. Η απόσταση από το επίκεντρο είναι ικανή για να προστατεύει «σαν ασπίδα» το νησί από ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Η θάλασσα σώζει το νησί για μια ακόμη φορά, τόνισε.

Ως προς το εάν σχετίζονται οι σεισμοί με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή και ειδικότερα με τις υψηλές θερμοκρασίες σημείωσε ότι επιστημονικά και με τα ωσ τώρα δεδομένα δεν συνδέονται αφού σεισμοί μεγάλης έντασης σημειώνονται και σε περιόδους που δεν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε άλλο σημείο είπε ότι μελετώνται σεισμοί που εκδηλώθηκαν στη περιοχή τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να συλλέξουν πληροφορίες και στοιχεία χρήσιμα για την έρευνα πχ σχετικά με την ενεργοποίηση ρηγμάτων ή τη συμπεριφορά υφιστάμενων. Κλείνοντας είπε ότι αν και με αργούς ρυθμούς επικαιροποιείται ο αντισεισμικός σχεδιασμός.