Σε ομηρία βρίσκονται 1250 υποψήφιοι οδηγοί στο Λασίθι

3:19 μ.μ. - Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018
03:12 μ.μ. - Σάβ, 29/19/2018
Image: Σε ομηρία βρίσκονται 1250 υποψήφιοι οδηγοί στο Λασίθι

Σε ομηρία εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 1250 υποψήφιοι οδηγοί σε όλο το νομό Λασιθίου, λόγω της αποχής των εξεταστών

 
Σε  ομηρία εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 1250 υποψήφιοι οδηγοί σε όλο το νομό  Λασιθίου,  λόγω της αποχής των εξεταστών, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι υπερήλικες που καλούνται να δώσουν και πάλι εξετάσεις για την ανανέωση του διπλώματός τους.
 
Η αποχή
 
 
Η αποχή ισχύει πανελλαδικά από την 1η Οκτωβρίου ενώ σε  ορισμένες περιοχές της Ελλάδας οι εξετάσεις έχουν διακοπεί εδώ και μήνες λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει με τις αποζημιώσεις των εξεταστών  οι οποίες δεν καταβάλλονται από την 1η Μαϊου 2018. Πανελλαδικά, περιμένουν στην «ουρά» προκειμένου να εξεταστούν πάνω από 50.000 υποψήφιοι οδηγοί.
 
Οι εξεταστές διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει τον περιορισμό από δύο σε έναν εξεταστή και την απουσία του εκπαιδευτή από το όχημα σε κάθε εξέταση υποψήφιου οδηγού και παράλληλα την περικοπή του πρόσθετου επιδόματος που λαμβάνουν μηνιαίως για τις εξετάσεις.
 
Οι εκπαίδευτες
 
Οι εκπαιδευτές οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής, 25  συνολικά στο νομό  Λασιθίου, έστειλαν  εκπροσώπους  τους, οι οποίοι μαζί με εκπροσώπους  των λοιπών νομών είχαν επισκεφθεί  την Περιφέρεια  Κρήτης στης 26.10.2018  όπου συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Κρήτης  κ. Σταύρο  Αρναουτάκη,  συζήτησαν για την εξεύρεση μιας λογικής, οριστικής λύσης που  θα είναι κοινά αποδεκτή από τον κλάδο των εκπαιδευτών οδήγησηςαλλά και από τους υπαλλήλους των  Διευθύνσεων Μεταφορών και ζήτησαν την παρέμβασή του.
 
Δυστυχώς μέχρι και  σήμερα έχοντας φτάσει στο  τέλος του έτους  δε φαίνεται να αλλάζουν τα πράγματα και πλέον έχει συμπληρωθεί τρίμηνο από τη μέρα που ξεκίνησε η ταλαιπωρία μαθητών και εκπαιδευτών οδήγησης.
 
Οι μαθητές
 
Από τότε που σταμάτησαν οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, οι μαθητές προσέρχονται  στις σχολές οδήγησης, καταθέτουν τα ααπαραίτητα δικαιολογητικά και η Υπηρεσία Μεταφορών  εκδίδει το δελτίο εκπαίδευσής & εξέτασής τους, πραγματοποιούν τον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης που περιλαμβάνει τα  θεωρητικά  μαθήματα, συμμετέχουν στην θεωρητική εξέταση και συνεχίζουν στο δεύτερο κύκλο εκπαίδευσης που περιλαμβάνει  τα πρακτικά μαθήματα, τα οποία όμως δεν ολοκληρώνουν,  αφού  περιμένουν έως ότου  ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
 
Οδηγοί άνω των 74 ετών
 
θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε αναμονή βρίσκονται και πολλοί υπερήλικες οι οποίοι με βάση το νέο νόμο θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις οδήγησης για να ανανεώσουν την άδεια οδήγησης. Οι άνθρωποι αυτοί που είναι άνω των 74 ετών έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους στη διεύθυνση συγκοινωνιών και περιμένουν να ειδοποιηθούν για το πότε θα εξεταστούν.
 
Τους έχει δοθεί μία βεβαίωση ότι έχουν πραγματοποιήσει τη διαδικασία για την ανανέωση και ότι εκκρεμεί εξέταση οδήγησης η οποία όμως λήγει στο τέλος του χρόνου και θα πρέπει στις αρχές της νέας χρονιάς να περάσουν και πάλι από τη διεύθυνση συγκοινωνιών για να πάρουν νέα βεβαίωση.
 
Εμείς επιθυμούμε να διαγραφεί τελείως αυτός ο νόμος και είμαστε της άποψης να επανασυσταθεί η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή γιατί δεν είναι θέμα οδηγητικής ικανότητας, αλλά θέμα ιατρικό.
 
Ο νέος νόμος που λέει ότι θα δίνουν εξετάσεις με τα δικά τους οχήματα χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτή δεν προβλέπει τι κίνδυνος μπορεί να προκληθεί σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει αυτήν  την ικανότητα να οδηγήσει και είναι με τον εξεταστή μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς τα διπλά πετάλια για να αποφύγουμε κάποιο τροχαίο ενώ δεν υπάρχει και ασφαλιστική κάλυψη.
 
29/12/2018
Εκπαιδευτές Οδήγησης &
Κυκλοφοριακής Αγωγής Λασιθίου