Στην Καισάρεια της Καππαδοκίας με το ERASMUS+Το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας

12:30 μ.μ. - Κυριακή, 21 Μαΐου 2023
12:05 μ.μ. - Κυρ, 21/30/2023
Image: Στην Καισάρεια της Καππαδοκίας με το  ERASMUS+Το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας

Η τελευταία διεθνής κινητικότητα του έργου Erasmus+ KA229 «Train your Brain» πραγματοποιήθηκε από τις 27 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου στο σχολείο Aydinlikevler Anadolu Lisesi στην Καισάρεια της Τουρκίας.

Το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας συμμετείχε με έξι μαθητές/τριες και τρεις καθηγήτριες και αντιπροσωπείες από τα άλλα σχολεία που είναι στο πρόγραμμα, το σχολείο IIS 'A. Volta' από την Σικελία της Ιταλίας, το σχολείο SOU ” 28 NOEMVRI” Debar της Βόρειας Μακεδονίας, το Liceum Ogolnoksztalcace im. J. Wybickiego w of Koscierzyna της Πολωνίας και το Colegiul Economic “Virgil Madgearu”  της Ρουμανίας. 

Το πρόγραμμα που ετοίμασε το τουρκικό σχολείο ήταν αμέσως γεμάτο από δραστηριότητες σχετικές με το θέμα του έργου: λογικά παιχνίδια ικανά να αναπτύξουν κριτική σκέψη, μνήμη και ικανότητα εστίασης σε μια συγκεκριμένη εργασία. Δεν έλειψαν οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε διεθνείς ομάδες σε εξωτερικούς χώρους όπως τοξοβολία, αγώνες με σάκο, δημιουργικά παιχνίδια και χειρωνακτικές δεξιότητες. 

hxonews

Σε αυτή τη γιορτινή και χαρούμενη ατμόσφαιρα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν διασκεδάζοντας και να κοινωνικοποιηθούν αναπτύσσοντας εκείνες τις  δεξιότητες που είναι τόσο σημαντικές για τη μελλοντική τους ζωή. Η εβδομάδα που πέρασε στην Καισάρεια χαρακτηρίστηκε από εναλλαγή δραστηριοτήτων στο σχολείο και πολιτιστικές δραστηριότητες.

hxonews

Ημέρα 1η: Τελετή υποδοχής με το Ottoman Mehteran Band. Παρουσίαση Τουρκικού εκπαιδευτικού συστήματος και σχολείων, τυπικός τουρκικός τρόπος ζωής. Όλοι οι συνεργάτες παρουσίασαν τη χώρα και το σχολείο τους. Στη συνέχεια μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε παιχνίδια γνωριμίας: Bingo και Parassite όπως παιχνίδια του εγκεφάλου σας που σχετίζονται με την οπτική και χωρική νοημοσύνη: Sumo και Q-bitz. Το απόγευμα υπήρχε  ξενάγηση στην ιστορικά γνωστή Καισάρεια, πρωτεύουσα της Καππαδοκίας από την αρχαιότητα.

hxonews

Ημέρα 2η: Διαγωνισμοί Brain teasers. Το πρωί οι μαθητές/τριες έπαιξαν διαφορετικά λογικά παιχνίδια και απόλαυσαν ιδιαίτερα το Samo και το Reversi. Αργότερα ασχολήθηκαν με την αρχαία ιαπωνική τέχνη του Origami του διπλώματος χαρτιού για να δημιουργήσουν Ιπτάμενα πουλιά. Το απόγευμα έγινε επίσκεψη στο Κέντρο Επιστημών στην Καισάρεια όπου το σύνθημα είναι η ανάλυση, η σύνδεση και η κριτική σκέψη. Δεξιότητες του 21ου αιώνα που χρειάζονται οι μαθητές/τριες για να ζήσουν και να εργαστούν στον κόσμο του αύριο. Οι τρεις μεγάλες θεματικές περιοχές τιτλοφορούνται Science Trail, Inventions for Life και Future Theatre και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας, όπως φυσική, βιολογία, αέρας και διάστημα, βιωσιμότητα και ρομποτική. Η εμπειρία στο Πλανητάριο ήταν φανταστική.

hxonews

Ημέρα 3η :Οι μαθητές/τριες έπαιξαν σε ζευγάρια Mangala και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε διεθνείς ομάδες και αγωνίστηκαν σε διαφορετικά μονοπάτια με εμπόδια. Βραβεύτηκαν με επιτραπέζια παιχνίδια. Αργότερα έμαθαν να χρησιμοποιούν μια σβούρα με κορδόνι, παίζοντας ένα από τα παλαιότερα παιχνίδια. Αργά το απόγευμα αργά οργανώθηκε βραδιά με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, όπου όλοι απόλαυσαν.

hxonews

Ημέρα 4η : Αναχώρηση για τη πόλη  Νεβσεχίρ της Καππαδοκίας. Επισκεφθήκαμε το Monks Valley, το Pasabag ή το Pasha's Vineyard που βρίσκεται στο δρόμο Zelve ανάμεσα στη δημοφιλή πόλη Goreme και την παραδοσιακή πόλη αγγειοπλαστικής Avanos. Εδώ είδαμε τις θεαματικές κολώνες βράχου με κορυφές κώνου γνωστές ως Καμινάδες Νεράιδων να στέκονται ψηλά σε όλο τον αμπελώνα όπου πήρε το όνομά του από τα πολλά καταφύγια μοναχών σκαλισμένα στους μαλακούς βράχους κώνους. Έπειτα επισκεφθήκαμε το υπαίθριο Μουσείο Zelve που ήταν κάποτε ένα μοναστήρι και μικρή κατοικημένη πόλη και σταματήσαμε στο Μουσείο κεραμικής. Στο Goreme ένα εντυπωσιακό τοπίο τράβηξε την προσοχή μας, η κοιλάδα και τα περίχωρά της περιέχουν λαξευμένα σε βράχο ιερά που παρέχουν μοναδικά στοιχεία της βυζαντινής τέχνης.

hxonews

Ημέρα 5η Επίσκεψη  στην κοιλάδα του Goreme το ξημέρωμα, για να δούμε τα αερόστατα με την ανατολή του ήλιου. Ένα από τα μέρη ευρέως γνωστά για τις πτήσεις με αερόστατα είναι η Καππαδοκία. Ο βασικός λόγος που προτιμάται είναι το ιδιόμορφο τοπίο. Η ηφαιστειογενείς περιοχή που παρουσιάζει διαφόρων ειδών γεωλογικά μορφώματα και φαράγγια, δημιουργεί έναν μοναδικό καμβά προς θαυμασμό. Στη συνέχεια πήγαμε στην υπόγεια πόλη Kaymakli με τα σπίτια του χτισμένα γύρω από τις σχεδόν εκατό στενές, χαμηλές και απότομες σήραγγες. Το Pigeon Valley είναι μια περιοχή διάσημη για τα μοναδικά τοπία, τους βραχώδεις σχηματισμούς και τις υπόγειες πόλεις της. Εξερευνήσαμε το κοντινό κάστρο Uchisar. Οι θεαματικές καμινάδες νεράιδας The Three Beauties με το Legend και το Urgup Panoramic Town, η Κοιλάδα του Ντέβρεντ όπου ονομάζεται επίσης «Κοιλάδα της Φαντασίας» μια από τις φανταστικές περιοχές της Καππαδοκίας, ολοκλήρωσαν την επίσκεψη μας.

hxonews

Ευχαριστούμε για το θερμό καλωσόρισμα και το υπέροχο πρόγραμμα, τους αγαπημένους μας Munnever και Faruk συντονιστές του έργου μας, το προσωπικό του σχολείου για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να πραγματοποιήσουν τις δραστηριότητες και να κάνουν τις μέρες μας στο σχολείο εκπληκτικές. Θερμά ευχαριστώ στις οικογένειες της Καισάρειας για την μοναδική φιλοξενία που πρόσφεραν στα παιδιά μας. 

Η Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+ 1ου ΓΕΛ Ιεράπετρας