Στόχος σε 6 μήνες να λειτουργήσει υδατοδρόμιο στην Ιεράπετρα

11:06 π.μ. - Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021
11:02 π.μ. - Πέμ, 18/06/2021
Image: Στόχος σε 6 μήνες να λειτουργήσει υδατοδρόμιο στην Ιεράπετρα

Ο Τάσος Γκόβας πρόεδρος και ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρίας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» στον Ηχώ 99,8

Μια σημαντική προσπάθεια είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Ιεράπετρας ώστε να ιδρυθεί και λειτουργήσει υδατοδρόμιο. Ο πρόεδρος και ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρίας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» κ. Τάσος Γκόβας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» με τη Μαρία Τσαγκαράκη αναλύοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τα υδατοδρόμια και τους στόχους για την Ιεράπετρα. Όπως είπε τεχνικό κλιμάκιο της εταιρίας επισκέφθηκε την Ιεράπετρα όπου έκαναν επιθεώρηση και αυτοψία στο λιμάνι το οποίο σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που έγινε είναι απολύτως ασφαλές και κατάλληλο στο να δημιουργηθεί υδατοδρόμιο.

Υπάρχει χώρος προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης, χώρος για να κατασκευαστεί μια πλωτή προβλήτα ώστε να προσδένει για να επιβιβάζει και αποβιβάζει τους επιβάτες. Αυτές τις μέρες ετοιμάζεται ο τεχνικός φάκελος που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Υπάρχει άριστη συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί η άδεια ίδρυσης του υδατοδρομίου. Αφού ιδρυθεί και κατασκευαστεί, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας θα προκύψει η ανάδοχη εταιρία που θα αναλάβει τη λειτουργία του και θα της παραχωρηθεί η άδεια λειτουργίας. Οπότε και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα έχει σημαντικά έσοδα. Πέραν αυτών δημιουργείται ένα πρωτοποριακό μεταφορικό μέσο. Θα πρέπει βέβαια να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υδατοδρομίων ανά την Ελλάδα που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να αδειοδοτηθούν υδατοδρόμια στην υπόλοιπη Κρήτη και σε κοντινά νησιά. Οι χρόνοι του ταξιδιού θα είναι σύντομοι και έτσι για παράδειγμα από Ιεράπετρα για Σαντορίνη ο χρόνος θα είναι 36 λεπτά και από Ιεράπετρα για Ρόδο 49 λεπτά. Θα μπορούν επίσης να γίνουν νοσοκομειακές πτήσεις , πτήσεις cargo για τρόφιμα, φάρμακα, εμπορεύματα κλπ , πτήσεις έρευνας και διάσωσης, πυρόσβεσης.

Το κόστος του εισιτηρίου θα καθορίζεται από την κάθε εταιρία. Σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πριν χρόνια η πτήση Κέρκυρα - Παξούς διάρκειας 15 λεπτά η τιμή εισιτηρίου ήταν 45 ευρώ ενώ για Κέρκυρα Κεφαλονιά διάρκειας 40 λεπτά το κόστος ήταν 60 ευρώ. Η χωρητικότητα είναι για 19 επιβάτες συν 2 το πλήρωμα. Εάν το υδροπλάνο λειτουργήσει ως cargo για μεταφορές η μέγιστη μεταφορική δυνατότητα αντιστοιχεί σε 1700 κιλά. Ως προς το πότε θα μπορούσε να λειτουργήσει το υδατοδρόμιο και να γίνουν οι πρώτες πτήσεις ο κ. Γκόβας είπε ότι συντάσσεται ο τεχνικός φάκελος ώστε να κατατεθεί, θα χρειαστούν στη συνέχεια τρεις μήνες από την κατάθεση πλήρους φάκελου και τρείς ακόμα για να γίνει η κατασκευή. Σε έξι μήνες λοιπόν θα μπορούσε να λειτουργήσει αφού δοθούν οι αδειοδοτήσεις όχι μόνο για την Ιεράπετρα αλλά και για λοιπά υδατοδρόμια ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υδατοδρομίων που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες, εξήγησε.