Στους δρόμους οι αγρότες της Γερμανίας

9:32 π.μ. - Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2024
09:01 π.μ. - Τρί, 09/32/2024
Image: Στους δρόμους οι αγρότες της Γερμανίας

Εβομάδα κινητοποιήσεων ξεκίνησε σήμερα στη Γερμανία από τους αγρότες ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις στο ντίζελ που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Σε ορισμένες περιοχές, οι αγρότες χρησιμοποίησαν τα τρακτέρ τους για να αποκλείσουν τους δρόμους εισόδου σε αυτοκινητόδρομους νωρίς σήμερα το πρωί. Υπήρξε αναστάτωση λόγω των κομβόι τρακτέρ μέσα και γύρω από ορισμένες πόλεις, επίσης. Η παραγωγή σε εργοστάσιο αυτοκινήτων της Volkswagen στο Έμντεν στη βορειοδυτική Γερμανία σταμάτησε επειδή οι δρόμοι πρόσβασης ήταν αποκλεισμένοι, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, αρκετές εκατοντάδες τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο.

Ο τρικομματικός συνασπισμός του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς εξόργισε τους αγρότες τον περασμένο μήνα εκπονώντας σχέδια για την κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής για τα αγροτικά οχήματα και τις φορολογικές ελαφρύνσεις ντίζελ. Οι προτάσεις ήταν μέρος ενός πακέτου για την κάλυψη μιας τρύπας 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024.

Η κυβέρνηση υποχώρησε την Πέμπτη εν μέρει, λέγοντας ότι η απαλλαγή από τον φόρο αυτοκινήτων θα διατηρηθεί και ότι οι περικοπές στις φορολογικές ελαφρύνσεις ντίζελ θα κλιμακωθούν σε τρία χρόνια. Ωστόσο, η Ένωση Γερμανών Αγροτών δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιμένει στην πλήρη ανατροπή των σχεδίων και θα προχωρήσει με μια «εβδομάδα δράσης» από τη Δευτέρα.

Οι διαμαρτυρίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών αφού μια ομάδα αγροτών την Πέμπτη εμπόδισε τον Αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ να αποβιβαστεί από ένα πλοίο σε ένα μικρό λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας καθώς επέστρεφε από ένα προσωπικό του ταξίδι σε ένα υπεράκτιο νησί.

Αυτό το περιστατικό προκάλεσε την καταδίκη από στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και της ένωσης αγροτών. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι ακροδεξιές ομάδες και άλλοι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τις διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος της ένωσης αγροτών Χοακίμ Ρούκβιντ είπε στο RBB Inforadio ότι «θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα διεισδύσουν» τέτοιες ομάδες.

Για τη μερική υπαναχώρηση της κυβέρνησης, ο συνδικαλιστής είπε: «Αυτό είναι απολύτως ανεπαρκές. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το πρόσθετο φορολογικό βάρος».

Πληροφορίες από Associated Press / efsyn.gr