Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας

2:30 μ.μ. - Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021
02:10 μ.μ. - Δευ, 18/30/2021
Image: Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας προχώρησαν οι κάτοικοι της περιοχής - Τι ζητούν από την Πολιτεία

Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια ανοικτής λαϊκής συνέλευσης κατοίκων του Δήμου που κάλεσε η Πρωτοβουλία Σεισμοπλήκτων στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου την Κυριακή.

Σκοπός της Συντονιστικής Επιτροπής είναι η οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης προς τον κρατικό μηχανισμό των αιτημάτων που θα αποφασίζονται συλλογικά για την άμεση ανακούφιση και τη μακροπρόθεσμη στήριξη των σεισμοπαθών, η οργάνωση της αλληλεγγύης προς όσους έχουν άμεση ανάγκη σε συνεργασία και με άλλους φορείς, καθώς και η ενημέρωση των σεισμοπαθών για το τι δικαιούνται και την πρακτική βοήθεια να το αιτηθούν.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Σεισμοπλήκτων Χουμερίου, της Επιτροπής Σεισμοπλήκτων Αγίων Παρασκιών, της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης, της Ομάδας Γυναικών Ηρακλείου, καθώς και κάτοικοι από τα χωριά Αρκαλοχώρι, Αρχονικό, Γαλατά, Βόνη, Χουμέρι, Πατσίδερο, Θραψανό, Λευκοχώρι κ.ά.

Στη συνέλευση πραγματοποιήθηκε συζήτηση πάνω στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής σαν συνέπεια των σεισμών της 24ης και ειδικά της 27 Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη στέγαση όσων τα σπίτια χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα, το χαμένο εισόδημα μισθωτών, μικρών επαγγελματιών και αγροτών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές κλπ., καθώς και η ανάγκη οργανωμένης πίεσης προς τον κρατικό μηχανισμό για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του λαού της περιοχής.

Στην εισηγητική του ομιλία εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Σεισμοπλήκτων, ο Νίκος Πατεράκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της οργανωμένης και συλλογικής διεκδίκησης απέναντι στον κρατικό μηχανισμό. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα βασικά αιτήματα:

Κάλυψη των άμεσων στεγαστικών αναγκών όλων των αστέγων, ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Τοποθέτηση οικίσκων στα χωριά, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, παροχή ρεύματος, νερού, αποχέτευσης ή βόθρου, ως προσωρινή λύση.

Στήριξη όλων των πληγέντων με χορήγηση μηνιαίου βοηθήματος για κάλυψη χαμένου εισοδήματος. Στήριξη των ανέργων. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, εισφορές, δημοτικά τέλη, νερό, ρεύμα. Απαγόρευση διακοπής σε ρεύμα/νερό/τηλέφωνο.

Αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς για όλα τα ακίνητα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς δάνεια, χωρίς να εξαιρεθούν ζημιές από τον σεισμό της 24/7. Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για να εκταμιευτούν τα χρήματα. Παράκαμψη της γραφειοκρατίας για αυθαίρετα. Ανοικοδόμηση και αποζημίωση των μαγαζιών στο Αρκαλοχώρι στα παλιά τετραγωνικά. Κατεδάφιση επικίνδυνων κατεδαφιστέων και απομάκρυνση μπάζων χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Αντικειμενικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες, όχι να «πρασινίζουν» ακατάλληλα κτήρια.

Στήριξη της μόρφωσης και υγείας των οικογενειών. Κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας των σχολείων προσωρινά σε προκάτ. Στελέχωση/λειτουργεία του Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου ως πολυδύναμου, ενίσχυση αγροτικών ιατρείων.

Επίσης τόνισε την ανάγκη ενός σχεδίου δράσης της Επιτροπής για το επόμενο διάστημα, με σκοπό τη μαζικοποίησή της, τη λήψη ενημέρωσης από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τις κατάλληλες κινητοποιήσεις για την άσκηση πίεσης, προβάλλοντας τα παραπάνω, και άλλα, αιτήματα.

Στις παρεμβάσεις των κατοίκων έγινε αναφορά στα προβλήματα που προκλήθηκαν από τον σεισμό και τη διαχείρισή του από τον κρατικό μηχανισμό και τονίστηκε η ανάγκη στήριξης των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, με όσων τα μαγαζιά έχουν κριθεί ακατάλληλα χάνουν εισόδημα, ενώ όσων λειτουργούν έχουν σημαντική μείωση τζίρου. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι η επιβίωσή τους θα κριθεί από το αν θα μείνουν οι κάτοικοι στα χωριά ή θα αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Τέλος, έγινε και αναφορά στο σημαντικό ζήτημα της εφαρμογής του νέου σχεδίου πόλης στο Αρκαλοχώρι, κάτι το οποίο θα περιορίσει σημαντικά τα τετραγωνικά των μαγαζιών στην αγορά του Αρκαλοχωρίου, εκτοπίζοντάς τα, ουσιαστικά. Αντίστοιχα, συζητήθηκε η ανάγκη αποζημιώσεων των αγροτοκτηνοτρόφων των οποίων οι καλλιέργειες και εγκαταστάσεις έχουν πληγεί και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και η ανάγκη επιδιορθώσεων του αγροτικού οδικού δικτύου.

Από εκπαιδευτικούς και γονείς αναφέρθηκε ότι οι ανάγκες σε σχολική στέγη, με δεδομένες τις ζημιές στα σχολεία, ανέρχονται σε 100 προκάτ αίθουσες, ενώ προβλέπονται, με βάση τη μέχρι τώρα ενημέρωση, μόλις 40. Τονίστηκε δε, η ανάγκη στήριξης όλων των μαθητών, ειδικά της Γ΄ Λυκείου, ώστε να επανέλθουν στη δια ζώσης εκπαίδευση μετά από 2 χρόνια τηλε-εκπαίδευσης.

Από κατοίκους του Αρκαλοχωρίου αναδείχθηκε η ανάγκη της ανάπλασης του παλιού Αρκαλοχωρίου, όπως και η σημασία της ολοκληρωμένης ενημέρωσης σχετικά με το τι ισχύει για τις αποζημιώσεις, τις προϋποθέσεις για στέγαση σε οικίσκους, τις προϋποθέσεις φοροαπαλλαγών και άλλης οικονομικής στήριξης.

Από κατοίκους των άλλων χωριών τονίστηκε η ανάγκη να γίνει επαφή της Επιτροπής με τους κατοίκους για την καταγραφή των προβλημάτων. Κεντρικό ζήτημα είναι να μην ερημώσουν τα χωριά, ώστε το βασικό αίτημα σε αυτή την κατεύθυνση να είναι η άμεση τοποθέτηση οικίσκων για τους άστεγους σε όλα τα χωριά, και να μη στοιβαχτεί ο κόσμος μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες του σε «γκέτο» οικίσκων σε Αρκαλοχώρι και Βόνη.

Παράλληλα, αναδείχθηκε η αντίθεση μεταξύ του πλούτου και της χλιδής των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στα βόρεια παράλια της Κρήτης και της εικόνας των σεισμόπλητων που μένουν σε σκηνές σε άθλιες συνθήκες! Τονίστηκε ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε παραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα τη φτωχοποίησή της πριν τον σεισμό, κάτι που θα πρέπει να αντιστραφεί με το σχέδιο που οι κάτοικοι θα προτάξουν για την ανάπτυξη που υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες για να μείνουν στον τόπο τους.

Επίσης, έγινε αναφορά στη διόγκωση προβλημάτων υγείας και ψυχικών προβλημάτων λόγω του σεισμού και των συνθηκών διαβίωσης που έχει προκαλέσει, ώστε να είναι απολύτως αναγκαία η πάλη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και η στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Έγινε, επίσης, αναφορά στην ανάγκη εύρεσης χώρων άθλησης για τη νεολαία της περιοχής, από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί. Τέλος, αναφέρθηκε ότι ο εθελοντισμός στη μέριμνα για τους σεισμοπαθείς είναι συγκινητικός, όμως ότι έχει ένα όριο, και ότι ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Από τη συνέλευση ορίστηκε Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής, με συμμετοχή εκπροσώπων κοινοτήτων, επαγγελματιών, εμπόρων, εκπαιδευτικών κ.ά., η οποία τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει για να συγκροτηθεί και να αποφασίσει πρόγραμμα δράσης για το αμέσως επόμενο διάστημα, υλοποιώντας τις γενικές κατευθύνσεις που τέθηκαν στη συνέλευση, όπως ο πανελλαδικός συντονισμός με της επιτροπές πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

efsyn.gr