ΣΥΡΙΖΑ Ιεράπετρας: «Οφείλουμε όλοι να έχουμε ένα πράσινο όραμα για τη πόλη και τον τόπο μας.»

6:55 μ.μ. - Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022
06:01 μ.μ. - Πέμ, 20/55/2022
Image: ΣΥΡΙΖΑ Ιεράπετρας: «Οφείλουμε  όλοι να έχουμε ένα πράσινο όραμα για τη πόλη και τον τόπο μας.»

Γράφει ο Μπάρμπας Αναστάσιος Γεωπόνος Μέλος Συντονιστικού Ο.Μ. Ιεράπετρας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Η υπόθεση «πράσινο» για μια πόλη είναι αδιαμφισβήτητα υπόθεση όλων. Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται υποβάθμιση των χώρων πρασίνου στις περισσότερες πόλεις πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Οι λόγοι πολλοί.

Ο κυριότερος είναι η έλλειψη στόχου, από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν έχουν ένα περιβαλλοντικό όραμα για την πόλη και αρκούνται σε αποσπασματικά επιμέρους έργα, πρόχειρα και χωρίς τεκμηριωμένες μελέτες ειδικών και χωρίς να αποσκοπούν στην πλήρη αναμόρφωση του συνόλου του αστικού τοπίου.

Φυσικά αυτή η αναμόρφωση είναι κάτι που θα γίνει σε βάθος χρόνου προσεκτικά ακούγοντας τις ανησυχίες των τοπικών φορέων, των κάτοικων και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις κλιματικές αλλαγές των τελευταίων ετών.

Είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει διασφαλισμένη συνέχεια, θα πρέπει να γίνει με πλήθος διαβουλεύσεων, ακολουθώντας κάθε φορά πολύ προσεκτικά τις γνώμες και τις οδηγίες των ειδικών.

Και οι «ειδικοί» δεν είναι κάτι αόριστό. Είναι δεκάδες επιστήμονες με εξειδίκευση στο αστικό και περιαστικό πράσινο. Αστικό πράσινο είναι ακριβώς αυτό που λένε οι λέξεις. Είναι το σύνολο των πράσινων χώρων σε μια πόλη όπως πάρκα, άλση , δημοτικοί κήποι, δεντροφυτεύεις στους δρόμους ακόμα και οι κήποι των σπιτιών που πολλές φορές είναι εκείνοι που δίνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα και νότα, ειδικότερα σε μικρότερες πόλεις όπως η Ιεράπετρα. Αυτούς τους χώρους πρέπει να διαφυλάξουμε σε κάθε σημείο, σε κάθε γειτονιά θεωρώντας τους μέρος της καθημερινότητας μας και σημαντικό παράγοντα της ποιότητας ζωής. Πλέον μπορεί εύκολα κάποιος να αναζητήσει στο διαδίκτυο και να δει ότι δεκάδες πόλεις έχουν καταφέρει να αλλάξουν την εικόνα τους, αναβαθμίζοντας σημαντικά την καθημερινότητα των δημοτών τους. Και φυσικά όλοι έχουμε ζηλέψει ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες έχουμε βρεθεί και περπατήσει, για τον τρόπο που συντηρούν και διαφυλάττουν τις εστίες πράσινου. Και φυσικά θα θέλαμε η πόλη μας να έχει παραπάνω χρώμα, παραπάνω πράσινο. Και φυσικά υπάρχει τρόπος και είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ακόμα και στην νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, με μελέτες προσαρμοσμένες στις ξηροθερμικές συνθήκες της. Να λάβουμε υπόψιν την αυξημένη ηλιοφάνεια. (περίπου 300 ημέρες τον χρόνο), τις ελάχιστες βροχές (δεύτερη θέση ως περιοχή με τις λιγότερες βροχές για το 2021 σε όλη την Ελλάδα), τους ισχυρούς ανέμους. Οι ήδη προσαρμοσμένες «ντόπιες» ποικιλίες θάμνων και δέντρων με λιγότερη συντήρηση και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο χρόνο συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση και διατήρηση των πράσινων υποδομών.

Ας αναλογιστούμε πόσα δέντρα και πόσους θάμνους χάσαμε τα τελευταία χρόνια μέσα στην πόλη της Ιεράπετρας και αν αντικαταστάθηκαν. Κοιτάζοντας κάθε χρόνο μια αεροφωτογραφία ή μια δορυφορική απεικόνιση είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσει κανείς την συρρίκνωση αυτή.

Η πολιτεία λοιπόν οφείλει να μας εκπαιδεύσει να αγαπάμε το πράσινο.

Η πολιτεία οφείλει να εκπαιδεύσει τους λειτουργούς της να αγαπούν το πράσινο.

Εμείς οφείλουμε να εκπαιδευτούμε και να είμαστε πάντα ενεργοί σε συνέργειες και δράσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του πράσινου στην πόλη.

Οφείλουμε να μην προσπερνάμε αμέτοχοι την παραλογή κοπή δέντρων και την αποψίλωση χώρων με πράσινο αλλά να είμαστε τεκμηριωμένα απέναντι σε πολιτικές και αποφάσεις των εκάστοτε δημοτικών αρχών που υποβαθμίζουν το περιβάλλον.

Για να αποφύγουμε να κάνουμε συνήθειά την κοπή μεγάλων δέντρων κάθε 10 χρόνια, διαδικασία η οποία έχει κόστος το οποίο μετακυλείται στους δημότες φυσικά,

«Οφείλουμε όλοι να έχουμε ένα πράσινο όραμα για τη πόλη και τον τόπο μας.»

Μπάρμπας Αναστάσιος

Γεωπόνος

Μέλος Συντονιστικού Ο.Μ. Ιεράπετρας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.