Τα αιτήματα των εργαζομένων και οι απαντήσεις Ξανθού για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

10:43 π.μ. - Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019
10:04 π.μ. - Δευ, 15/43/2019
Image: Τα αιτήματα των εργαζομένων και οι απαντήσεις Ξανθού για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

Η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Κατερίνα Γεωργία στον Ηχώ 99,8

Τα θέματα που απασχολούν το Νοσοκομείο Ιεράπετρας τέθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη υπουργού υγείας κ. Α. Ξανθού, όπου σε μια ευρεία σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη της περαιτέρω ενίσχυσής του με προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων. Στη σύσκεψη μετείχαν εκτός από τους εργαζόμενους, ο βουλευτής κ. Εμμ. Θραψανιώτης, ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, υποψήφιοι Δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων κ.α. που από την πλευρά τους επεσήμαναν και εκείνοι την ανάγκη στήριξης του νοσοκομείου. Η πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο κα Γεωργία Κατερίνα ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, σειρά αιτημάτων. Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή που κατέθεσαν στον κ. Υπουργό ανέφεραν: « Είναι γνωστό ότι ο χάρτης υγείας της Κρήτης, όσον αφορά στον αριθμό των νοσοκομείων, γέρνει προς την πλευρά του νομού Λασιθίου, με το 30% των νοσοκομείων του νησιού να βρίσκονται στο νομό αυτό.

1
 
     Η ιδιαιτερότητα αυτή δύναται να ερμηνευτεί από πλήθος  ιστορικών, πολιτισμικών, πολιτικών, γεωγραφικών, γεωφυσικών λόγων που οδήγησαν στην δημιουργία και ανάπτυξη 3 γειτονικών πόλεων, με ότι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στη δομή του πληθυσμού αλλά και τις διάφορες υπηρεσίες, διοικητικές, οικονομικές, κοινής ωφέλειας, υγείας και παιδείας που οφείλουν να παρέχουν στους πολίτες τους.

2
 
      Η Ιεράπετρα είναι μια πόλη 27.000 κατοίκων, η 4η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης – και όχι χωριό, όπως αναφέρεται στις πληροφορίες της ιστοσελίδας της 7ης ΥΠΕ σχετικά με τα κέντρα υγείας της επαρχίας - με αγροτικό κυρίως  αλλά και αστικό χαρακτήρα, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, ολοένα αυξανομένη τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες και  έντονη κοινωνική ζωή.

3
 
   Στόχος των ανθρώπων ατομικά και κοινωνικά είναι η πρόοδος, η ανάπτυξη και η διαρκής βελτίωση του βιοτικού επίπεδου και σκοπός της πολιτείας  είναι η προαγωγή,  η διασφάλιση και η προάσπιση αυτού, ενώ είναι εγκληματική η προκλητή υποβάθμιση μιας πόλης που κατά τ’ άλλα δεν εμφανίζει κανένα ενδογενές αίτιο παρακμής.

3b
 
   Η μνημονιακή πολιτική τα τελευταία χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση πολλών μικρών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης και της Ιεράπετρας, με την αποψίλωση των δημοσίων υπηρεσιών ως μη αποδοτικές και ασύμφορες.

4
 
   Ως τέτοια είχε χαρακτηριστεί και το νοσοκομείο Ιεράπετρας με τους  στατιστικούς δείκτες να δείχνουν χαμηλή πληρότητα κλινών και μειωμένη παραγωγικότητα τα προηγούμενα χρόνια.

5
 
   Οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τα στοιχεία αυτά είναι
 
-η συγχώνευση των νοσοκομείων του νομού με τη συνακόλουθη μείωση του προϋπολογισμού
 
-η υποστελέχωση του νοσοκομείου λόγω κατάργησης οργανικών θέσεων μετά την  συνταξιοδότηση και η μείωση των οργανικών θέσεων με το νέο οργανόγραμμα του 2012

6
 
-ο «πέλεκυς» της διαρκούς απειλής για το κλείσιμο του νοσοκομείου προκάλεσε εκδήλωση χαμηλού ενδιαφέροντος των υποψηφίων και  αποτροπή για την κάλυψη κενών προκηρυσσόμενων θέσεων.

7
 
   Η χαμηλή πληρότητα ως εκ τούτου ήταν ψευδής, δεδομένης της Γυναικολογικής – Μαιευτικής κλινικής ολοκληρωτικά κλειστής επί 4 έτη, της Παθολογικής  να υπολειτουργεί με ένα μόνο Παθολόγο τα τελευταία 7 χρόνια, της Παιδιατρικής με μια μόνο Παιδίατρο εδώ και 2,5 χρόνια, και τις προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό να καταλήγουν άγονες.

9
 
   Υπάρχουν βεβαίως και οι δείκτες των στατιστικών στοιχείων των περιστατικών που εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία και το ΤΕΠ, οι όποιοι βαίνουν ολοένα και υψηλότεροι, των εργαστηριακών εξετάσεων καθώς και των  διακομιδών εφόσον όπως προαναφέρθηκε η Παθολογική και η Παιδιατρική λειτουργούσαν και έκαναν εισαγωγές ασθενών  μια εβδομάδα το μήνα.

10
 
   Πλέον έχει  αποκατασταθεί κατά μεγάλο ποσοστό η λειτουργία της Παθολογικής εκτινάσσοντας τους δείκτες πληρότητας, για το 1ο τρίμηνο του 2019 μόνο για την Παθολογική πάνω από 40 ποσοστιαίες  μονάδες και τουλάχιστον 10 επί του συνόλου του νοσοκομείου.

56902489-348983019078163-6226980732636495872-n
 
   Ωστόσο υπάρχει μια ανισορροπία στους διαφόρους τομείς παροχής υγείας λόγω της άνισης στελέχωσης ιατρικού προσωπικού βασικών ειδικοτήτων αλλά και του εξειδικευμένου εξοπλισμού που διαθέτει το νοσοκομείο. Έτσι από τη μια για παράδειγμα η Χειρουργική είναι κατά 4/4 στελεχωμένη, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επεμβάσεων και προσφάτως ενισχυμένη με υπερσύγχρονο μηχάνημα ενδοσκοπήσεων και η Ορθοπεδική στελεχωμένη κατά 3/3 συν 1 θέση ΠΕΔΥ, από την άλλη όμως υπάρχει μια μόνο Παιδίατρος επί 3 οργανικών θέσεων, μια και μοναδική οργανική θέση Γυναικολόγου η όποια θα καλυφθεί σύντομα ενώ οι άλλες 2  καταργήθηκαν σταδιακά λόγω συνταξιοδότησης καθώς και άλλες μονήρεις ειδικότητες όπως του οφθαλμίατρου και του ΩΡΛ.

56927288-666642803818636-2888564801632468992-n
 
    Παρατηρείται  λοιπόν το φαινόμενο να μπορούν - με απλά λόγια - να πραγματοποιούνται εξειδικευμένες εξετάσεις και επεμβάσεις και να μη μπορεί να αντιμετωπίζεται ένα παιδάκι με μια απλή πνευμονία ή ένας τοκετός.

56958747-324185168293505-6350446332133507072-n
 
   Ακόμη το νοσοκομείο, κτισμένο από το 1955, παρά τις κατά καιρούς επεκτάσεις και προσθήκες, λόγω  ανάπτυξης νέων τμημάτων (κλινικών, εργαστηρίων, γραφείων), αντιμετωπίζει σημαντικά χωροταξικά προβλήματα.

57076178-834753036868306-7018601195937726464-n
 
   Επιπλέον οι πρόσφατες εξαγγελίες για ίδρυση τμήματος Φυσικοθεραπείας του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης στην Ιεράπετρα, καθιστούν αναγκαία την δημιουργία σύγχρονου φυσικοθεραπευτήριου και αυτονομία του Ορθοπεδικού τμήματος προκειμένου να εξυπηρετήσουν συν τοις άλλοις και τις επερχόμενες εκπαιδευτικές ανάγκες.

57280456-437742473664810-8814403030431563776-n
 
    Επίσης πρόσφατα ψηφίστηκε η διοικητική αυτοτέλεια 11 νοσοκομείων της χώρας, τα περισσότερα μεγάλες μονάδες ανήκοντα σε μεγάλα αστικά κέντρα. Μεταξύ αυτών όμως περιλαμβάνονται και  νοσοκομεία επαρχιακά, παρόμοιας ή και μικρότερης εμβέλειας από την Ιεράπετρας, όπως του Διδυμότειχου το οποίο με 9.200 κατοίκους έχει 120 κλίνες αλλά και της Πτολεμαΐδας που με 32.000 κατοίκους έχει 207 κλίνες και της Κοζάνης που με 41.000 κατοίκους διαθέτει 178 κλίνες. Δέον βεβαίως να σημειωθεί ότι η Κοζάνη απέχει 30 χιλιόμετρα από την Πτολεμαΐδα, ήτοι 30΄, όσο ακριβώς η Ιεράπετρα από τον Άγιο Νικόλαο, επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιήθηκε σφοδρά για την συγχώνευση των νοσοκομείων κι ακόμα την πιθανή κατάργηση του νοσοκομείου Ιεράπετρας.

DSCN4487
 
   Τέλος  θα πρέπει να αναφερθεί ότι το νοσοκομείο Ιεράπετρας καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, από το Γούδουρα μέχρι τη Βιάννο, τμήμα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 του άξονα της νότιας Κρήτης και συχνά εξυπηρετεί ασθενείς της Σητείας και των περιχώρων της, ήτοι εκτεταμένες περιοχές του βόρειου άξονα. Γι’ αυτό έχει ανάγκη και δικαιούται ένα νοσοκομείο βιώσιμο, αυτόνομο, σύγχρονο, επανδρωμένο, εξοπλισμένο κι επαρκές.

DSCN4492
 
      Ανεξάρτητα από το μελλοντικό, μακροπρόθεσμο  προγραμματισμό της πολιτείας για το χάρτη υγείας γενικότερα της χώρας και ειδικότερα για το νομό Λασιθίου  κι επειδή  θεωρούμε ότι οι δημόσιες δομές υγείας οφείλουν να λειτουργούν με σκοπό τη σωστή, ολοκληρωμένη, ασφαλή και απρόσκοπτη  παροχή υγείας στους πολίτες ανά πάσα στιγμή,

DSCN4495
 
                                 αιτούμαστε να υλοποιηθούν άμεσα:
 
•             Η τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου με αύξηση των κλινών και ενίσχυση του  προσωπικού όλων των κλάδων (ολοκληρωμένη πρόταση του οποίου θα σας καταθέσουμε σύντομα), με έμφαση
 
-στην ενίσχυση των μονήρων ειδικοτήτων και δη της Γυναικολογικής γιατί με μια οργανική θέση δεν νοείται κλινική
 
-στην μετατροπή της Ορθοπεδικής ειδικότητας σε τμήμα αυτόνομο με δημιουργία κλινικής, δεδομένου ότι είναι ίσως πιο στελεχωμένη από κάθε άλλο τμήμα, με την ανάλογη επάνδρωση σε νοσηλευτικό δυναμικό

DSCN4497
 
•             Η αυτοδιοίκηση του νοσοκομείου
 
•             Η αύξηση του προϋπολογισμού, αφού, το άνοιγμα της Παθολογικής και της Γυναικολογικής/Μαιευτικής κλινικής προϋποθέτουν αυξημένα έξοδα (φάρμακα, τρόφιμα, υγειονομικό υλικό, εξοπλισμός)

DSCN4499
 
•             Η άμεση επαναπροκήρυξη της οργανικής θέσης παιδίατρου που κατέστη άγονη
 
•             Η αντιμετώπιση των χωροταξικών προβλημάτων του νοσοκομείου με
 
-κτιριακή επέκταση όπως αξιοποίηση γειτονικού οικοπέδου
 
-εγκατάσταση του ΕΚΑΒ εκτός νοσοκομείου για εξοικονόμηση χώρου»
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη της Προέδρου:


 
Ο υπουργός κατά τη σύσκεψη από την πλευρά του τόνισε πως όλοι οι πολίτες έχουν περίθαλψη. Η  υγειονομική ανεπάρκεια τελείωσε. Καταφέραμε  με μνημονιακους νόμους να ανταποκριθούμε στην δέσμευση να μην καταρρεύσει  το σύστημα παρ΄ όλες τις προφητείες. Απαντώντας  στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους παραβρισκόμενους είπε ανάμεσα σε άλλα ότι θα εξετάσουν το θέμα του αυτοδιοίκητου καθώς όπως προέκυψε στην πορεία σε κάποιες περιπτώσεις δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Μέσα στο καλοκαίρι θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για τον νέο οργανισμό.Είπε ακόμη ότι ανάγκες  στων νοσοκομείων θα καλυφθούν από προσλήψεις που προγραμματίζονται. Μεταξύ άλλων θα ενισχυθούν η γυναικολογική κλινική και η καρδιολογική της Ιεράπετρας ενώ ως προς τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον αξονικό τομογράφο. Καταλήγοντας ο κ. Υπουργός τόνισε ότι αυτό χρειάζεται είναι «Λιγότερη λιτότητα και συνολική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων»  

DSCN4500
 
Από την πλευρά τους με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού τα μέλη του «Στηρίζουμε τη Γυναικολογική κλινική Ιεράπετρας» προχώρησαν στην παρακάτω ανάρτηση επισημαίνοντας ότι η απάντηση του υπουργού στα αιτήματά ήταν σε θετική κατεύθυνση.
 
«Δέσμευση για ενίσχυση της Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής από τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, λάβαμε σήμερα κατά την ανοικτή ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο μας παρουσία των διοικητών όλων των Νοσοκομείων του Νομού.

DSCN4501
 
Θέσαμε τα αιτήματα μας, στα οποία αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους και η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων γενικώς, όσο και ο Δ/ντης της Ιατρικής Υπηρεσίας ειδικότερα και καταθέσαμε τις περίπου 4.000 υπογραφές συνδημοτών μας, καθώς επίσης και τα ψηφίσματα των φορέων του τόπου.
 
Ο Υπουργός κατά την τοποθέτηση του ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα της Μαιευτικής Κλινικής και για την παραμονή του γιατρού Σωκράτη Μέγκουλα στο Νοσοκομείο μας:
 
"Προφανώς η προοπτική θα ειναι: πρώτον, κάποια στιγμή, να θεσμοθετήσουμε άλλη μία οργανική θέση, να την προκηρύξουμε και να τη διεκδικήσει, ο συγκεκριμένος γιατρός.

DSCN4502
 
Και δεύτερον μετά τη λήξη της θητείας του ως επικουρικού μέσω ΕΣΠΑ το Νοέμβριο, να κάνουμε προσπάθεια να βρούμε επιπλέον πόρους για να παρατείνουμε το δυνατόν τη θητεία - κανονικά έληγε 31 Ιανουαρίου.
 
Ακόμα όμως και αν εξαντληθούν οι πιστώσεις και δεν έχουμε - γιατί αυτό είναι ένα χρηματοδοτικο εργαλείο ευρωπαϊκό - ο συνάδελφος αυτός μπορεί να μπει στη λίστα των επικουρικών γιατρών της ΥΠΕ και κατά προτεραιότητα - έχουμε δώσει κατεύθυνση στις διοικήσεις των νοσοκομείων να βάζουν κατά κάποιο τρόπο μια ειδική προϋπηρεσία- ώστε να διευκολυνθεί και από τη στιγμή που θέλει να παραμείνει, να τον επιλέξουμε και να παραμείνει ως επικουρικός.
 
Η γραμμή στελέχωσης και ενίσχυσης του τμήματος είναι αυτή. (...) Τώρα που η γενική εικόνα του Νοσοκομείου έχει αλλάξει και έχουμε ανθρώπους που θέλουν να μείνουν και να βοηθήσουν τη δημόσια περίθαλψη στην περιοχή, προφανώς θα εξαντλησουμε κάθε περιθώριο να το κάνουμε..."
 
Άμεσα η διευρυμένη επιτροπή των πολιτών και φορέων θα συναντηθεί για να συζητήσει και να αξιολογήσει τις θετικές αυτές πράγματι δηλώσεις του Υπουργού και να καθορίσει τη συνέχεια της διεκδίκησης μας»