Τα έσοδα από εργόσημα να θεωρούνται αγροτικά εισοδήματα

10:35 π.μ. - Κυριακή, 8 Μαΐου 2016
10:05 π.μ. - Κυρ, 08/35/2016
Image: Τα έσοδα από εργόσημα να θεωρούνται αγροτικά εισοδήματα

Πολλοί μικροκαλλιεργητές, κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι κάνουν κανονικά δήλωση ΟΣΔΕ κάθε χρόνο

Φέτος ενδέχεται να χάσουν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη, μετά την αλλαγή του κριτηρίου στο αγροτικό εισόδημα, που από 35%, αυξήθηκε στο 50%.
 
Οι συγκεκριμένοι μικροπαραγωγοί παραγωγοί, πέραν της ενασχόλησης με τις δικές τους καλλιέργειες και προς συμπλήρωση του αγροτικού τους εισοδήματος, εργάζονται και σε άλλους αγρότες, πραγματοποιώντας διάφορες αγροτικές εργασίες, για την οποία εργασία τους, οι εργοδότες αγρότες τους «κόβουν» Εργόσημα.
 
Μέχρι τώρα τα εισοδήματα από τα Εγόσημα θεωρούνταν μισθωτή εργασία, με την αλλαγή και την αύξηση του εισοδήματος για τον προσδιορισμό του κατ’ επάγγελμα αγρότη στο 50%, οι συγκεκριμένοι μικροκαλλιεργητές, κινδυνεύουν να χάσουν αυτή την ιδιότητα, επειδή θα εμφανίσουν μεγαλύτερο εξωγεωργικό εισόδημα (από τα Εργόσημα).
 
Μιλάμε για πραγματικούς αγρότες, οι οποίοι δεν ασκούν παράλληλα άλλη εξωγεωργική εργασία (π.χ. εργοστάσιο, ελευθέριο επάγγελμα, καφενείο κτλ.)  αλλά καθαρά γεωργική, αφού ασχολούνται με τα χωράφια, απλά εργάζονται για λογαριασμό άλλων αγροτών.
 
Το ερώτημα είναι: Με το νέο ασφαλιστικό νόμο, που θα ισχύσει από το 2017, για τους συγκεκριμένους μικροκαλλιεργητές, το επιπλέον εισόδημα που θα αποκτήσουν, θα θεωρείται εξωγεωργικό; δηλαδή μισθωτής εργασίας; και αν ναι, δεν θα πρέπει να αλλάξει; διότι όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει ορατός κίνδυνος να αποχαρακτηριστούν από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με ότι δυσμενείς συνέπειες έχει αυτή η εξέλιξη!!!
 
Για το παραπάνω θέμα η εφημερίδα μας απευθύνθηκε στους αρμόδιους παράγοντες και η απάντηση που έλαβε (προφορικά) ήταν ότι τα έσοδα από εργόσημα σε αγρότες, θα θεωρούνται αγροτικά εισοδήματα και όχι έσοδα από μισθωτές εργασίες και ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αυτό θα αποτυπωθεί εγγράφως και σε σχετική ερμηνευτική-διευκρινιστική εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου.
 
Τέλος όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, για το παραπάνω θέμα κατατίθεται επερώτηση στη βουλή, από τον βουλευτή Λάρισας των ΑΝΕΛ κ. Βασίλη Κόκκαλη και θα αναμένουμε τη σχετική απάντηση που θα δοθεί, επ’ αυτού.