Τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων «βλέπει» για τον Μάρτη ο Ν. Τζανάκης – Επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη σχεδόν σε όλη την Κρήτη

11:02 π.μ. - Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021
11:03 π.μ. - Πέμ, 04/02/2021
Image: Τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων «βλέπει» για τον Μάρτη ο Ν. Τζανάκης – Επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη σχεδόν σε όλη την Κρήτη

Ποιες στρατηγικές πρέπει να εξετασθούν αν επικρατήσει το βρετανικό στέλεχος

“Η Κρήτη, για πρώτη φορά, από την έναρξη της πανδημίας, αντιμετωπίζει ένα διαφορετικό και βαρύτερο κύμα. Φαίνεται ότι τα χαρακτηριστικά του νησιού γεωγραφικά, ανθρώπινα, κοινωνικά και η εφαρμογή των μέτρων ήταν αρκετά για να συμπιέσουν το παλιό παραδοσιακό στέλεχος αλλά δεν είναι αρκετά να καταστείλουν το νέο, το οποίο παρουσιάστηκε από τις πρώτες Ιανουαρίου και αυτή τη στιγμή επικρατεί καθολικά”

Τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων «βλέπει» για όλο τον Μάρτη ο Νίκος Τζανάκης. Ποιες στρατηγικές πρέπει να εξετασθούν αν επικρατήσει το βρετανικό στέλεχος.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης δήλωσε σήμερα, όσον αφορά στην πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ότι μάλλον θα είναι η κορυφή του παγόβουνου αυτή την εβδομάδα και ενδεχομένως μετά τις 10 του Μάρτη να αρχίσουμε μία αργή αποκλιμάκωση αλλά «μην περιμένουμε τριψήφια νούμερα».

Τόνισε πως «πιθανότατα όλο τον Μάρτη θα έχουμε τετραψήφια νούμερα».

Αναφορικά με την Κρήτη και τη βρετανική μετάλλαξη εκεί δήλωσε πως «πραγματικά είναι βρετανική μετάλλαξη και για αυτό η Κρήτη για πρώτη φορά, από την έναρξη της πανδημίας, αντιμετωπίζει ένα διαφορετικό και βαρύτερο κύμα. Φαίνεται ότι τα χαρακτηριστικά της Κρήτης, γεωγραφικά, ανθρώπινα, κοινωνικά και η εφαρμογή των μέτρων ήταν αρκετή για να συμπιέσει το παλιό παραδοσιακό στέλεχος αλλά δεν είναι αρκετά να καταστείλουν το νέο στέλεχος το οποίο παρουσιάστηκε από τις πρώτες Ιανουαρίου και αυτή τη στιγμή επικρατεί καθολικά στην Κρήτη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος μίλησε στο Open, η Κρήτη αυτή τη στιγμή παρότι έχει ένα μήνα τώρα με σχεδόν καθ’ ολοκληρία επικράτηση του βρετανικού στελέχους, φαίνεται ότι το υγειονομικό σύστημα είναι περίπου στο 50% όσον αφορά τους νοσηλευομένους και περίπου 20% με 30% όσον αφορά στις ΜΕΘ.

Μάλιστα, αν επικρατήσει το βρετανικό στέλεχος -που σχεδόν είναι σίγουρο- τότε τα παραδοσιακά μέτρα ενδεχομένως είναι αναποτελεσματικά και πρέπει να σκεφτούμε άλλες στρατηγικές.

Θα πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, ενδεχομένως να παγιωθεί η διπλή μάσκα, να προσέξουμε τα πολύ τις συναθροίσεις καθότι αυτό το στέλεχος φαίνεται πως έτσι και μπει στο σπίτι «μολύνονται οι πάντες».

«Με το που έρθεις σε επαφή σχεδόν είναι βέβαιο ότι έχεις μολυνθεί».

Έτσι, τονίζει, πως χρειάζεται μια αλλαγή στρατηγικής: Η διπλή μάσκα, να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς, να προσέξουμε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι τo lockdown αυτό καθ’ αυτό βοηθάει, τουλάχιστον έτσι όπως εφαρμόζεται» υπογράμμισε έπειτα και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει, όμως, ότι πρέπει να γίνει καθολικό σε όλη την επικράτεια, τονίζοντας ότι καλό θα ήταν να μην γίνονται μετακινήσεις από «κόκκινες» σε «πορτοκαλί» περιοχές

Τέλος, είπε ότι ενδεχομένως ο κυλιόμενος μέσος όρος που είναι 2.500 αυτή την εβδομάδα, μπορεί να μείνει έτσι και την επόμενη εβδομάδα και σταδιακά να αρχίζει να μειώνεται.

candiadoc.gr