Τι αποφάσισε το Eurogroup για την Ελλάδα – Κέρδη και «γκρίζες» ζώνες

12:25 π.μ. - Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018
12:06 π.μ. - Παρ, 22/25/2018
Image: Τι αποφάσισε το Eurogroup για την Ελλάδα – Κέρδη και «γκρίζες» ζώνες

Η βασική ανάγνωση των συμφωνηθέντων στο Λουξεμβούργο είναι ότι έγινε ένας συμβιβασμός με υποχωρήσεις εκατέροθεν

Έγινε ένα ακόμη «παζάρι» με τους Γερμανούς να βάζουν τη σφραγίδα τους και να μην επιτρέπουν αυτό που θα ήθελαν όλοι οι Ελληνες. Δηλαδή την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους
 
Γραβάτα πανηγυρισμών ή καταστροφολογία; Εντιμος συμβιβασμός ή μια ακόμη χαμένη ευκαιρία; Τέλος τα μνημόνια κι επιστροφή στην κανονικότητα ή μια Ελλάδα σε διαρκή λιτότητα και σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας λόγω της συνεχούς εποπτείας;
 
Είναι τα ερωτήματα της επόμενης ημέρας του Eurogroup, μιας συνεδρίασης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική, εφόσον βεβαίως δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στο μέλλον και δεν θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάει στον  πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι ενώ φημολογείται ότι θα κάνει διάγγελμα προκειμένου να υπερτονίσει την προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνησή του για να πετύχει το ακατόρθωτο. Δηλαδή την έξοδο από την κρίση και μια νέα εποχή για την Ελλάδα. Ενδεχομένως, μετά τις 20 Αυγούστου, όπου τελειώνει ημερολογιακά το μνημόνιο, να δούμε κι άλλες πανηγυρικές εκδηλώσεις, φιέστες οι οποίες ωστόσο μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα μπορεί να έχουν κι όχι ουσιαστικό.
 
Αυτό που έχει σημασία πλέον δεν είναι να δικαιωθεί ούτε η πλευρά όσων πανηγυρίζουν ούτε εκείνων που κουνάνε το δάκτυλο λέγοντας «σας τα λέγαμε εμείς, χάσαμε πολύτιμο χρόνο με εξαιρετικά υψηλό κόστος για το λαό».
 
Η βασική ανάγνωση των συμφωνηθέντων στο Λουξεμβούργο είναι ότι έγινε ένας συμβιβασμός με υποχωρήσεις εκατέροθεν. Εγινε ένα ακόμη «παζάρι» με τους Γερμανούς να βάζουν τη σφραγίδα τους και να μην επιτρέπουν αυτό που θα ήθελαν όλοι οι Ελληνες. Δηλαδή την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
 
Αυτό μετατίθεται για το μέλλον όπου οι δανειστές θα το ξαναδούν και θα αποφασίσουν περαιτέρω.
 
Χθες επιτεύχθηκε μια ακόμη μεσοβέζικη λύση από αυτές που κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και καταφέρνει να επιβιώνει.

 
 
Οι αναγνώσεις που γίνονται στους βασικούς όρους και στα «ψιλά γράμματα» του κοινού ανακοινωθέντος συνοψίζονται στα εξής:
 
Θετικά
Η Ελλάδα πήρε απολυτήριο εξόδου από τα μνημόνια. Με καλή διαγωγή αλλά όχι με άριστη, η χώρα μπορεί να χαράξει το μεταμνημονιακό της μέλλον.
 
Η χώρα κέρδισε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, της τάξης των 15 ετών, στο οποίο οι αποπληρωμές είναι σχετικά χαμηλές και μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με επιτόκια υποφερτά. Το πόσο υψηλά ή χαμηλά είναι θα κριθούν από τον βαθμό εμπιστοσύνης που θα κερδίζει καθημερινά η ελληνική οικονομία.
 
Επίσης, κέρδος είναι και το «μαξιλάρι» ασφαλείας που μαζί με τα υπόλοιπα χρήματα φτάνει τα 25 δις ευρώ περίπου. Με τα χρήματα αυτά μπορεί η χώρα να έχει μια διετή περίοδο χάριτος όπου δεν θα χρειάζεται να προσφύγει στη βάσανο των αγορών. Θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της με την «κάβα» που έφτιαξε. Βεβαίως θα βγαίνουμε δοκιμαστικά στις αγορές για μικροποσά ώστε να τεστάρουμε και τις αντιδράσεις των επενδυτών.
 
Οι δανειστές χθες ουσιαστικά έφτιαξαν ένα «πακέτο» αποφάσεων για να δώσουν «ανάσες» στην Ελλάδα, να της επιτρέψουν να εφαρμόσει απρόσκοπτα τις δεσμεύσεις της και να στείλουν σήμα στις αγορές για επιστροφή στην κανονικότητα μιας χώρας που υπέστη απίστευτα δεινά σε μια 8ετία. Εφτιαξαν δηλαδή ένα success story που μένει να επιβεβαιωθεί από τις αντιδράσεις των αγορών και κυρίως από τις προθέσεις της Ελλάδας να το στηρίξει.
 
Είναι κέρδος επίσης ότι σε μια εποχή που οι διεθνείς αγορές είναι ευμετάβλητες και κανείς δεν αποκλείει παγκόσμια αναταραχή, η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένα κεφάλαια για να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της.
 
Εγκαταλείφθηκε η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ που χαρακτήριζε μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Τώρα όλοι συμφωνούν ότι τέθηκαν οι βάσεις για να καταστεί βιώσιμο.
 
Τα «γκρίζα» σημεία
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, κι εν προκειμένου στο δισέλιδο παράρτημα που ακολουθεί τις αποφάσεις του Eurogroup. Η εξειδίκευση των μέτρων και δεσμεύσεων θα γίνει το επόμενο διάστημα, ωστόσο, μπορεί να βρει κανείς τις «μαύρες» τρύπες της χθεσινής απόφασης.
 
Κατ’ αρχάς το «μαξιλάρι αποθεμάτων» 15 δις ευρώ είναι μικρότερο από τα 21,7 δις της αντιπρότασης αλλά σίγουρα είναι πολλά σε σχέση με τα «μηδέν» των Γερμανών. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το ποσό που παρέμενε αδιάθετο από το δάνειο των 86 δις ευρώ. Συνολικά η Ελλάδα λοιπόν θα λάβει 61,9 δις ευρώ, δηλαδή μένουν αδιάθετα 25 δις ευρώ με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο, κάτω από 1%. Είναι απορίας άξιο γιατί η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύτηκε το σύνολο των 86 δις ευρώ, με τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους κι επέλεξε τη δοκιμασία των αγορών και των υψηλών επιτοκίων που θα «γεννήσουν» νέο χρέος.
 
Με τα περίπου 25 δις ευρώ η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει πλήρως τα δάνεια ύψους 11 δις στο ΔΝΤ και να το «ξεφορτωθεί». Η Γερμανία κατάφερε να περάσει τη γραμμή της και η Ελλάδα μπορεί μέσα από το «μαξιλάρι ασφαλείας» να πληρώσει μέρος (3,5 δις) των δανείων.
 
Οι αποφάσεις δεν συνιστούν οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά μια ακόμη «μεσαία λύση» με χρονικό ορίζοντα. Και βεβαίως δεν υπήρξε ούτε κατά διάνοια απόφαση για «κούρεμα» του χρέους, όπως είχε γίνει το 2010 με το PSI όπου κουρεύτηκαν 120 δις ευρώ.
 
Πρόκειται για μια συμφωνία μεσοπρόθεσμης ρύθμισης, άρα το ΔΝΤ θα πει ξανά στην έκθεσή του ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο το χρέος.
 
Προβλέπεται σκληρή μεταμνημονιακή εποπτεία, με τριμηνιαίους ελέγχους από τους δανειστές, με εκθέσεις που θα αναφέρουν την πρόοδο της οικονομίας και που θα απευθύνουν συστάσεις στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπάρχει επί της ουσίας καμιά δημοσιονομική ελευθερία για τα επόμενα, πολλά χρόνια.
 
Προβλέπεται η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ για πάρα πολλά χρόνια, από το 2023 ως το 2060 αλλά και 3,5% μέχρι το 2022. Αυτό ισοδυναμεί με ένα πλαίσιο λιτότητας για δεκαετίες χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς ποια θα είναι η κατάσταση στη χώρα σε περίπτωση που επιστρέψει σε ύφεση και δεν μπορεί να βγάζει υψηλά πλεονάσματα μέσα σε καθεστώς αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης.
 
Η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ από αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων, δηλαδή τα ANFAs και SMPs, θα γίνεται υπό όρους και μόνο αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της.
 
Εξαφανίστηκε από το Eurogroup η ευνοϊκή πρόταση που είχε χαρακτηριστεί «γαλλικό κλειδί». Δηλαδή μεγαλύτερη παρέμβαση για το χρέος αν η Ελλάδα είχε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ξεχάστηκε ακόμη το σενάριο προεξόφλησης μέρους των διμερών δανείων (GLF) που κανονικά αρχίζουν να πληρώνονται το 2020 (περί τα 700 εκ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ το 2021) και εξοφλούνται.
 
Το δισέλιδο παράρτημα επιβεβαιώνει τη μείωση των συντάξεων από τον Ιανουάριο και του αφορολόγητου από το 2020, βάζοντας ταφόπλακα στις δηλώσεις περί αντιστροφής των αρνητικών μέτρων.
 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δεσμεύσεις για αύξηση των αντικειμενικών αξιών, επομένως και του ΕΝΦΙΑ το 2019 και το 2020 όπως επίσης και την υποχρέωσης για μεταρρυθμίσεις στη χρηματοοικονομική διοίκηση, την αποφυγή νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων, την εκπαίδευση δικαστών σε υποθέσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα.
 
Στην αγορά εργασίας η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα περιφρουρησει την ανταγωνιστικότητα μέσω μιας διαδικασίας επικαιροποίησης του κατώτατου μισθού, που θα είναι ευθυγραμμισμένη με τις προβλέψεις 4172/2012. Δηλαδή επί της ουσίας κλείνουν τα παράθυρα για αύξηση του κατώτατου μισθού.
 
 
in.gr