Τι είναι η νιτρορύπανση που απειλεί Μεσσαρά και Ιεράπετρα

11:47 π.μ. - Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017
11:10 π.μ. - Κυρ, 15/47/2017
Image: Τι είναι η νιτρορύπανση που απειλεί Μεσσαρά και Ιεράπετρα

Με κυρώσεις απειλεί την Ελλάδα η Κομισιόν, λόγω της λεγόμενης νιτρορύπανσης, από την οποία δυστυχώς δεν έχει ξεφύγει ούτε η Κρήτη, σε ό,τι αφορά τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες του νησιού

Η σχετική προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγάζει από το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι σήμερα με τη συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που εκδόθηκε πριν δύο χρόνια.
 
Ωστόσο, η Ελλάδα μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αφού σε καμιά περίπτωση δεν έχει το "χάλι" άλλων χωρών, όπως η Ολλανδία, όπου η λεγόμενη εντατική καλλιέργεια καταλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις και οι ζημιές στον υδροφόρο ορίζοντα, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, είναι ήδη τεράστιες!
 
Συγκεκριμένα, προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε προς την Ελλάδα αυστηρή προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει άμεσα να καθορίσει επαρκείς ζώνες προστασίας των υδάτων από τη νιτρορύπανση. Και μάλιστα, έδωσε προς τη χώρα μας προθεσμία δύο μηνών να ανταποκριθεί, καθώς διαφορετικά κινδυνεύει με οικονομικές ποινές.
 
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση που εκδόθηκε από το Δικαστήριο της Ε.Ε. στις 23 Απριλίου 2015, η οποία έκρινε ότι η χώρα μας παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τη νιτρορύπανση, καθώς δεν καθόρισε επαρκείς ευπρόσβλητες ζώνες ούτε κατάρτισε προγράμματα δράσης.
 
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την έκδοση της απόφασης, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει καταρτίσει κανένα πρόγραμμα δράσης για τις πρόσφατα χαρακτηρισμένες ευπρόσβλητες ζώνες. Ως εκ τούτου, οι ζώνες δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τους στόχους για τους οποίους έχουν καθοριστεί.
 
Δεδομένου ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την έκδοση της απόφασης, η Επιτροπή αποστέλλει στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή, προτού παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο και ζητήσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία μόλις δύο μηνών για να απαντήσει, όπως μετέδωσε συγκεκριμένα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, αφού πέρασαν δύο χρόνια και η χώρα μας παραμένει έκθετη.
 
 
«Αν ασχοληθούμε λίγο, μπορούμε...»
 
Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη"  ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Αλέκος Στεφανάκης, ξεκαθάρισε ότι μπορεί να γίνει η αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο υπάρχει και στην Κρήτη και κυρίως στις περιοχές της Μεσαράς και της Ιεράπετρας. «Όπου υπάρχει εντατικοποίηση καλλιεργειών υπάρχει και πρόβλημα. Και αυτό έχει να κάνει με τα θερμοκήπια και τη χρήση λιπασμάτων, που γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλες καλλιέργειες. Αλλά αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζεται. Διότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αναστρέψιμη εντελώς. Δεν είμαστε στο επίπεδο της Ολλανδίας, που, ανεξάρτητα από το φαινόμενο της εντατικοποίησης, έχουν γίνει μεγάλες ζημιές στον υδροφόρο ορίζοντα...».
 
Ο Αλέκος Στεφανάκης λέει επίσης ότι στη χώρα μας έχει γίνει αρκετά νωρίς κρούση του κώδωνα για το θέμα αυτό, που εγκυμονεί κινδύνους για τη διατροφική αλυσίδα και για τον υδροφόρο ορίζοντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Σαφώς και υπάρχει. Αλλά δεν είναι κάτι που δε διορθώνεται με τις σωστές και προβλεπόμενες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί με το σωστό τρόπο», όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
 
Πηγή: neakriti.gr