Η ψαλίδα πλουσίων - φτωχών διαρκώς ανοίγει, καθώς η διαδικασία συγκέντρωσης του πλούτου σε όλο και λιγότερους - διαδικασία η οποία αφανίζει τη μεσαία τάξη που δημιούργησε η Βιομηχανική Επανάσταση - μοιάζει μη αναστρέψιμη. Το 2017 το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη μοιράστηκε το 82% του παγκόσμιου πλούτου, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Oxfam.
Η παγκόσμια συνομοσπονδία φιλανθρωπικών οργανώσεων, που ιδρύθηκε στην Οξφόρδη της Βρετανίας εν μέσω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - το 1942 συγκεκριμένα - ως οργάνωση για την καταπολέμηση της πείνας, προσθέτει ότι η οικονομική κατάσταση του 50% των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων διόλου δεν βελτιώθηκε τη χρονιά που πέρασε.
«Τα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν ένα χρεοκοπημένο σύστημα διαχείρισης του παγκόσμιου πλούτου» σημειώνει χαρακτηριστικά η Oxfam. Η οργάνωση θεωρεί ότι η φοροδιαφυγή, η επιρροή των επιχειρήσεων στον πολιτικό κόσμο, ο εκφυλισμός και η σταδιακή έκπτωση των εργασιακών δικαιωμάτων και η παγκόσμια «μόδα» των περικοπών κόστους διεύρυναν το χάσμα που χωρίζει φτωχούς και πλουσίους και συνέβαλαν στη φτωχοποίηση ενός ακόμα τμήματος της μεσαίας εισοδηματικής τάξης.
Είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που η Oxfam διενεργεί παρόμοια έρευνα. Ο διευθύνων σύμβουλός της Μαρκ Γκόλντρινγκ διευκρίνισε ότι η έρευνα βασίζεται σε ελεγμένα και αδιάσειστα στοιχεία και τόνισε ότι «όπως και να προσεγγίσεις τα πορίσματά της, διαπιστώνεις ότι η ανισότητα στον κόσμο έχει φθάσει σε απαράδεκτο επίπεδο».
Ως παράδειγμα ο Γκόλντρινγκ ανέφερε τη διαπίστωση ότι οι οκτώ πρώτοι σε πλούτο άνθρωποι στον πλανήτη διαθέτουν σήμερα περισσότερο πλούτο από όσο διαθέτει το ήμισυ των 3,6 δισεκατομμυρίων φτωχότερων!
Πρόκειται για τον αμερικανό συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς με προσωπική περιουσία $75 δισ., τον ισπανό ιδρυτή της αλυσίδας ενδυμάτων «Zara» και ιδιοκτήτη του ομίλου Inditex Αμάνθιο Ορτέγκα ($67 δισ.), τον αμερικανό μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ ($60,8 δισ.), τον μεξικανό μεγιστάνα των τηλεφώνων Κάρλος Σλιμ ($50 δισ.), τον κουβανικής καταγωγής αμερικανό ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος ($45,2 δισ.), τον συνιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ ($44,6 δισ.), τον συνιδρυτή της Oracle Λάρι Ελισον ($43,6 δισ.) και τον ιδρυτή του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg Μάικλ Μπλούμπεργκ ($40 δισ.).
Η έρευνα της Oxfam δέχθηκε, πάντως, και κριτική. Ο βρετανός οικονομολόγος Τζέραρντ Λάιονς, για παράδειγμα, δήλωσε στο BBC ότι το να εστιάζει κανείς στον υπερβολικό πλούτο των ολίγων «δεν δίνει πάντα την πλήρη εικόνα της κατάστασης», διότι υποτιμάται το γεγονός ότι «χρόνο με τον χρόνο, ταυτόχρονα με τη συγκέντρωση του πλούτου στους λίγους, μεγαλώνει και η συνολική οικονομική πίτα».
Ο Λάιον πρόσθεσε, πάντως, ότι η συνομοσπονδία των φιλανθρωπικών οργανώσεων ορθώς υποδεικνύει κάποιες επιχειρήσεις που πιστεύεται ότι υποθάλπουν και οξύνουν την οικονομική ανισότητα στον πλανήτη, διότι «οι επιχειρήσεις αυτές προωθούν εταιρικά μοντέλα που έχουν ως αποκλειστικό στόχο την εξασφάλιση όλο και υψηλότερων αποδόσεων στους πάμπλουτους ιδιοκτήτες τους και όλο και υψηλότερων αμοιβών στα ανώτατα στελέχη τους».
Πηγή: tovima.gr