Το ΙΤΕ δημιούργησε το "έξυπνο σπίτι" που λειτουργεί μόνο με φωνητικές εντολές

11:32 π.μ. - Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017
11:01 π.μ. - Τρί, 17/32/2017
Image: Το ΙΤΕ δημιούργησε το "έξυπνο σπίτι" που λειτουργεί μόνο με φωνητικές εντολές

Δε θα ήταν πιο εύκολη η ζωή μας μέσα στο σπίτι αν, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μας δίναμε φωνητική εντολή για να κλείσουν τα φώτα ή τηλεόραση;

Αν λειτουργούσαμε, δηλαδή, τις συσκευές του σπιτιού απλώς με μια φωνητική εντολή!
Μουχτάρης Αθανάσιος- αναπληρωτής καθητής υπολογιστώνΠλέον έφτασε αυτή η ώρα για να ζούμε σε ένα "έξυπνο σπίτι", χάρη σε πρωτοποριακό πρόγραμμα που συντονίζει το ΙΤΕ και ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Αθανάσιος Μουχτάρης!
Η δημιουργία μιας φωνητικής διεπαφής για το «έξυπνο» σπίτι του μέλλοντος, ώστε οι ένοικοι να μιλάνε και οι συσκευές του σπιτιού να (υπ)ακούνε, είναι τώρα πράξη μέσω του νέου ευρωπαϊκού έργου «LISTEN».
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία, υπό το συντονισμό του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη.
Οι αυτοματισμοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τα άτομα με αναπηρία ή τους ηλικιωμένους, ενώ σε περίπτωση κινδύνου μπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι. Για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους αυτοματισμούς ενός έξυπνου σπιτιού για τα άτομα που τους έχουν περισσότερο ανάγκη, κρίνεται ακριβώς αναγκαία η χρήση φωνητικών εντολών.
Από ελληνικής πλευράς, υπεύθυνος του έργου είναι ο Αθανάσιος Μουχτάρης, αναπληρωτής καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ.
Το πρόγραμμα είναι ήδη σε εφαρμογή και χθες ανέβηκε το πρώτο σχετικό βίντεο στο youtube για την επίδειξη που είχαν πραγματοποιήσει ερευνητές του ΙΤΕ στους εταίρους του προγράμματος, στις εγκαταστάσεις των Βουτών.
Δείτε το βίντεο
 
 
Ο φωνητικός έλεγχος διάφορων συσκευών σε ένα έξυπνο σπίτι, οι οποίες μπορούν να ελεγχθούν μέσω του διαδικτύου, είναι πλέον δυνατός. Η αλληλεπίδραση του χρήστη με το σύστημα θα γίνεται ελεύθερα μέσα στο χώρο, χωρίς να πρέπει να κρατάει στα χέρια του ή να έχει επάνω του κάποια συσκευή ή να πρέπει στραφεί προς κάποιο μικρόφωνο. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάστηκε ένα ασύρματο δίκτυο ακουστικών αισθητήρων ειδικά για το έξυπνο σπίτι.
Το LISTEN «ακούει» σε πρώτη φάση 4 γλώσσες,  αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά και ιταλικά.
Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζων 2020» της ΕΕ και έχει τετραετή διάρκεια. Οι εταίροι είναι το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, η γερμανική εταιρεία EML European Media Laboratory GmbH, το γερμανικό πανεπιστήμιο RWTH του Άαχεν και η ιταλική εταιρεία Cedat85 srl.
 
Candianews με πληροφορίες από European Media Laboratory GmbH