Το ΚΚΕ για την απαράδεκτη κατάσταση της Σχολικής Στέγης στο Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Τζερμιάδων

1:31 μ.μ. - Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020
01:10 μ.μ. - Τρί, 20/31/2020
Image: Το ΚΚΕ για την απαράδεκτη κατάσταση της Σχολικής Στέγης στο Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Τζερμιάδων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και υποδομών και Μεταφορών

Για την απαράδεκτη κατάσταση της Σχολικής Στέγης στο Γυμνάσιο και στο Γενικό Λύκειο Τζερμιάδων στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα σχολικής στέγης στο Γυμνάσιο και στο Γενικό Λύκειο Τζερμιάδων στο Οροπέδιο Λασιθίου. Συγκεκριμένα, στα σχολεία αυτά, όπου φοιτούν μαθητές από την ευρύτερη περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου, η κατάσταση των κτιρίων όχι μόνο δε πληροί προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, αλλά είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτική έως και επικίνδυνη! Θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα είναι ετοιμόρροπο. Ο δυτικός τοίχος του Γυμνασίου είναι έτοιμος να καταρρεύσει. Υπάρχουν κολώνες «φουσκωμένες» και σκασμένες, που έχουν ανοίξει και φαίνεται ο μεταλλικός τους οπλισμός, ο οποίος έχει οξειδωθεί. Δεν είναι αμελητέοι και οι κίνδυνοι από εκτεθειμένα ηλεκτρολογικά τμήματα. Επιπλέον, δεν υπάρχει αντισεισμική - στατική μελέτη ούτε πυρασφάλεια, ενώ από το 2011 δεν έχει γίνει συντήρηση στο αλεξικέραυνο. Τη χειμερινή περίοδο η κατάσταση δυσχεραίνεται περαιτέρω, αφού λόγω κακής κατασκευής και έλλειψης συντήρησης, τα νερά μπαίνουν μέσα στο σχολείο. Συνάμα, η θέρμανση του σχολείου δεν είναι επαρκής, σε ένα από τους πιο ορεινούς δήμους της χώρας με ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο προαύλιος χώρος είναι παραμελημένος, ενώ δεν υπάρχουν μέσα, εξοπλισμός και χώροι διαμορφωμένοι για άθληση και ψυχαγωγία.

Ταυτόχρονα, ο εξοπλισμός του σχολείου (θρανία, καθίσματα, γραφεία καθηγητών) είναι απαρχαιωμένος, όπως και ο εξοπλισμός για το εργαστήριο Η/Υ και συνολικά οι τεχνολογικές υποδομές. Για παράδειγμα δεν υπάρχει καν δομημένη καλωδίωση, ενώ υπάρχει μόνο ένας διαδραστικός πίνακας και για τα 2 σχολεία. Επιπλέον, στις πολλές, σοβαρές και χρόνιες ελλείψεις στη σχολική στέγη και τον εξοπλισμό προστίθεται και η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας. Εν μέσω πανδημίας, υπάρχει μία καθαρίστρια και για τα 2 σχολεία και είναι αδύνατον να τηρηθούν τα πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης που απαιτούνται στις νέες συνθήκες.

Γονείς και μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων και με πρόσφατη κινητοποίησή τους ζητούν επιτακτικά την ουσιαστική επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, τα οποία κάνουν ακόμη πιο ταξική τη μόρφωση. Αντίθετα οι αρμόδιοι φορείς διαχρονικά ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, με την υποχρηματοδότηση να συνεχίζεται και τα προβλήματα να οξύνονται. Η τραγική κατάσταση στη σχολική στέγη στο Γυμνάσιο και στο Γενικό Λύκειο Τζερμιάδων στο Οροπέδιο Λασιθίου καταδεικνύει τις συνέπειες της πολιτικής του κόστους - οφέλους της ΕΕ, διαχρονικά των Κυβερνήσεων, της Διοίκησης του Δήμου, που καταδικάζει τους μαθητές να κάνουν μάθημα σε ανεπαρκή σχολεία, με ακατάλληλες αίθουσες και μακριά από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Για όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι σκοπεύουν να κάνουν:

Για την πλήρη συντήρηση και αναβάθμιση με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Τζερμιάδων στο Οροπέδιο Λασιθίου, με κατεπείγουσα έκτακτη κρατική χρηματοδότηση.

Για την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών (στατική μελέτη, μελέτη πυρασφάλειας), που θα εξασφαλίζουν την καταλληλότητα και ασφάλεια του σχολικού κτιρίου.

Για την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών και τον εξοπλισμό του σχολείου με καινούρια θρανία, καθίσματα, γραφεία καθηγητών κτλ.

Την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας με μόνιμο - πλήρους απασχόλησης προσωπικό, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω