Το θάρρος ενός αστυνομικού του ΚΑΕ Σητείας

9:10 π.μ. - Τρίτη, 17 Απριλίου 2018
09:04 π.μ. - Τρί, 17/10/2018
Image: Το θάρρος ενός αστυνομικού του ΚΑΕ Σητείας

Στο Κλιμάκιο Αστυνομικών Επιχειρήσεων Σητείας υπηρετεί ο Αστυφύλακας που καταδίωξε και ακινητοποίησε διαρρήκτη

Στο Κλιμάκιο Αστυνομικών Επιχειρήσεων Σητείας υπηρετεί ο Αστυφύλακας, που τις ημέρες του Πάσχα ευρισκόμενος στην Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης –αν και βρισκόταν εκτός υπηρεσίας– καταδίωξε και ακινητοποίησε διαρρήκτη.
 
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Αστυνομικό ανέφερε ότι, ενώ περπατούσε στην περιοχή ξαφνικά άκουσε κατοίκους να φωνάζουν «κλέφτες, κλέφτες». Πλησιάζοντας, για να δει από πού προέρχονται οι κραυγές, διαπίστωσε ότι προέρχονταν από μία μονοκατοικία, όπου ήταν τρεις ημεδαποί (Ρομά).
 
Ο 37χρονος Αστυνομικός έδρασε αστραπιαία καταφέρνοντας να αιφνιδιάσει τους διαρρήκτες. Άρχισε να τους κυνηγάει, εκείνοι τράπηκαν σε φυγή, τους ακολούθησε πιέζοντάς τους με αποτέλεσμα να αναγκαστούν σε κάποια στιγμή να χωριστούν, για να διαφύγουν. «Αυτό ήταν και το ζητούμενο», όπως είπε, να διασπαστούν δηλαδή. Στην συνέχεια ακολούθησε τον έναν καταδιώκοντάς τον και μετά από περίπου ένα χιλιόμετρο και αφού ο δράστης είχε εξαντληθεί –σε αντίθεση με τον Αστυνομικό, που είναι και μαραθωνοδρόμος– κατάφερε να τον ακινητοποιήσει και να τον συλλάβει. Αστυνομικοί της περιοχής οδήγησαν κατόπιν το δράστη στα κρατητήρια.
 
Αν και εκ πρώτης όψεως το συμβάν να μοιάζει απλό, δεν είναι, καθώς ο Αστυνομικός ήταν εκτός υπηρεσίας.
 
Ενδεχομένως κάποιος άλλος στη θέση του θα ακολουθούσε τον «ασφαλή» δρόμο, θα καλούσε τηλεφωνικά τις αστυνομικές αρχές της περιοχής, προκειμένου να δράσουν. Εκείνος επέλεξε να αναλάβει άμεσα δράση, αξιοποιώντας την εκπαίδευση που έχει λάβει φυσικά και ασφαλώς την επαγγελματική του εμπειρία.
 
Όμως πρωτίστως, κινούμενος με βάση τις αρχές που έχει ένας Αστυνομικός -και θα πρέπει να έχουν όλοι- για την προστασία του πολίτη.
 
 
 
Το θάρρος του
 
Η πράξη του Αστυφύλακα ήταν ιδιαίτερα θαρραλέα. Τον ρωτήσαμε λοιπόν, το αυτονόητο, αν ένιωσε κάποιο φόβο. Και απάντησε: «Διαπίστωσα αρχικά ότι δεν οπλοφορούν ώστε κι εγώ να είμαι ασφαλής και οι γύρω μου. Τους ακολούθησα με προσοχή και τους πίεσα για να κάνουν το λάθος να διασπαστούν -γιατί είχαν αριθμητική υπεροχή- κι από ‘κει και πέρα να ενεργήσω, όπως ξέρω. Μόλις λοιπόν απομονώθηκε ο ένας δράστης τον καταδίωξα, τρέξαμε αρκετά, εκείνος δεν άντεξε και τον ακινητοποίησα. Λειτούργησα όπως λειτουργούμε πάντα σαν Αστυνομικοί. Είμαστε εκπαιδευμένοι. Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε περιστατικά. Είναι μέρος της ζωής μας. Φόβος πάντα υπάρχει, αλλά από την στιγμή που έλεγξα όσα έπρεπε και διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε απειλή της ζωής μου και των άλλων πολιτών γύρω μου, όχι δεν φοβήθηκα να ενεργήσω. Στο κάλεσμα του πολίτη ανταποκρίθηκα, όπως πρέπει να φερθεί ένας Αστυνομικός».
 
Ο άξιος συγχαρητηρίων Αστυνομικός υπηρετεί από το 2011 στο ΚΑΕ Σητείας. Πρόκειται για μία Υπηρεσία που δρα αποτελεσματικά όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της στην περιοχή της Σητείας. Άλλωστε η παρουσία και η προσφορά της είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ευρύτερη περιοχή.
 
 
anatolh.com