Τσίπρας από Ελούντα: Η επιλογή της Κρήτης έχει ισχυρό συμβολισμό

9:29 π.μ. - Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018
09:11 π.μ. - Σάβ, 10/29/2018
Image: Τσίπρας από Ελούντα: Η επιλογή της Κρήτης έχει ισχυρό συμβολισμό

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας και γενικότερα των χωρών της περιοχής στη βάση του δίκαιου της θάλασσας και συμφωνήσαμε να βρούμε τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό»

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας και γενικότερα των χωρών της περιοχής στη βάση του δίκαιου της θάλασσας και συμφωνήσαμε να βρούμε τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στην Ελούντα της Κρήτης.
 
Κατά τις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας πως «υποστηρίζουμε σταθερά την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, από το σημείο που τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κρανς – Μοντανά της Ελβετίας». Ανέφερε εξάλλου ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Αν. Μεσογείου. «Εκφράσαμε τη στήριξή μας στην Κύπρο για την αξιοποίηση της ΑΟΖ, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Η εξόρυξη είναι σημαντική για όλο τον κυπριακό λαό», υπογράμμισε.
 
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως επί τάπητος τέθηκαν θέματα ενέργειας, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις, τονίζοντας πως «αυτή η συνάντηση διεξάγεται σε περίοδο μεγάλων προκλήσεων, που επιδεινώνεται η ένταση στην περιοχή και στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και σημείωσε ότι «σε ένα ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η ενίσχυση των εμπορικών, μεταφορικών, ενεργειακών, πολιτιστικών, τουριστικών και ψηφιακών δικτύων στις χώρες μας, που βρίσκονται μεταξύ τριών ηπείρων, απελευθερώνει μοναδικές προοπτικές για το μέλλον».
 
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στον ρόλο της Αιγύπτου για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. «Για εμάς είναι απόλυτα σαφές - και πλεόν το υιοθετούν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. - ότι λύσεις στην περιοχή χωρίς την συμμετοχή της Αιγύπτου δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε. Οι συνομιλίες, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, περιστράφηκαν γύρω από τις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη.
 
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους κ.κ. Αναστασιάδη και Σίσι για τις συνομιλίες, κατά τις οποίες υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας -τριμερή και διμερή- ενώ είπε πως η επιλογή της Κρήτης έχει ισχυρό συμβολισμό. «Το νησί αποτελεί σταυροδρόμι των κοινών μας πολιτισμών και της Μεσογείου», ανέφερε και πρόσθεσε πως «είναι και ένα νησί που θα είναι σύντομα ενεργειακά αυτόνομο και θα καταστεί κόμβος μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας».
 
Φατχ Αλ Σίσι
 
Ως έναν ακλόνητο πυλώνα συνεργασίας στην περιοχή χαρακτήρισε την 6η τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Αγύπτου-Κύπρου ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τονίζοντας πως η σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών δεν πηγάζουν μόνο από την γεωγραφική γειτνίαση αλλά και από τις διαπολιτισμικές σχέσεις που έχουν σφυρηλατηθεί δια μέσου των αιώνων.
 
Ο κ. Σίσι εξέφρασε την πεποίθησή του πως η διάσκεψη και οι σχέσεις φιλίας μεταξύ των λαών των τριών χωρών θα είναι οχυρό ενάντια στις προκλήσεις του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.
 
Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνόδου συζητήθηκαν η κατάσταση στην περιοχή και οι συνεργασίες.
 
«Τονίσαμε την ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης και της ειρηνικής επίλυσης των θεμάτων στην Αν. Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αιματοχυσία στην ευρύτερη περιοχή».
 
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο Παλαιστινιακό τονίζοντας πως πρέπει να λυθεί το ζήτημα με βάση τα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967 και με πρωτεύουσα της Παλαιστίνης την ανατολική Ιερουσαλήμ.
 
Τέλος, ο κ. Σίσι ανέφερε πως συζητήθηκαν ο πόλεμος στη Συρία, η κατάσταση στη Λιβύη και το Κυπριακό, για το οποίο τόνισε την ανάγκη συνέχειας του διαλόγου, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, χωρίς κηδεμονία κάποιας πλευράς έναντι της άλλης.
 
Νίκος Αναστασιάδης
 
Στη σύσταση μόνιμης γραμματεία παρακολούθησης των όσων συμφωνούνται στις τριμερείς Συνόδους Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, με έδρα τη Λευκωσία, στάθηκε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στην Ελούντα της Κρήτης.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, η μόνιμη γραμματεία θα έχει συντονιστικό ρόλο, χωρίς να παρεμβαίνει πάντως σε εσωτερικές διαδικασίες των χωρών.
 
Ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι κατά τις συνομιλίες επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εμπλακεί ενεργά σε ένα διάλογο που θα φέρει την Ειρήνη στο νησί.
 
Χαρακτήρισε «ανάχωμα» των προσφυγικών ροών την Αίγυπτο, ενώ στάθηκε και σε θέματα ενέργειας.
 
Όπως είπε, ένα ακόμη στοιχείο πέρα από τον EastMed είναι και το Euro Africa Connector που θα δώσει την ευκαιρίας επάρκειας ηλεκτρισμού ακόμη κι αν υπάρξει δυσκολία μεταξύ των χωρών μας».
 
 
ekriti.gr