Χ. Τζαράκης: Συνεχής ροή ξενικών ειδών εισβάλλουν από τη Διώρυγα του Σουέζ

1:04 μ.μ. - Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016
01:03 μ.μ. - Πέμ, 10/04/2016
Image: Χ. Τζαράκης:  Συνεχής ροή ξενικών ειδών εισβάλλουν από τη Διώρυγα του Σουέζ

Τουλάχιστον δυο νέα εμφανίστηκαν στις θάλασσές μας

Πολλά είναι τελικά τα ξενικά είδη ψαριών που εισέρχονται στη θάλασσα της Μεσογείου μετά την διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ. 
Έτσι μετά τον γνωστό πια λαγοκέφαλο και πιο πρόσφατα το λεοντόψαρο τα οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις νότιες κρητικές ακτές, τουλάχιστον δυο ακόμη  έχουν εντοπιστεί. Μιλώντας στον ΗΧΩ ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων κ. Τζαράκης μας είπε για δυο ακόμη , με τις ονομασίες Τρομπέτα που τρώει τον γόνο των ψαριών  και  «Εγγλέζος ¨» όπως το έχουν ονομάσει. 
Αφορμή της επικοινωνίας μας με τον κ. Τζαράκη ήταν το υπόμνημα που απέστειλαν οι σύλλογοι Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας, Σητείας , Αγίου Νικολάου και το αίτημά τους για συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την παρουσία των λαγοκέφαλων.  Οι αλιείς ζητούν να ληφθούν μέτρα καθώς κινδυνεύει η αλιεία στην Κρήτη αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους στην περιοχή του νομού Λασιθίου έχει μειωθεί στο 50%. Οπως λένε οι ψαράδες, οι λαγοκέφαλοι έχουν εξαφανίσει τα ψάρια και τα μαλάκια στην περιοχή, προκαλώντας τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή.