Χρυσή - Επισκεψιμότητα: Παράταση του περσινού καθεστώτος εισηγείται η Επιτροπή - Ποιοι διαφώνησαν

10:04 π.μ. - Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023
10:02 π.μ. - Τετ, 08/04/2023
Image: Χρυσή - Επισκεψιμότητα:  Παράταση του περσινού καθεστώτος εισηγείται η Επιτροπή - Ποιοι διαφώνησαν

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του σχεδίου δράσης για το νησί Κ. Παραγκαμιάν και ο πρόεδρος του σωματείου καφέ εστίασης Εμμ. Μιχελαράκης μιλούν στον Ηχώ 99,8

Το θέμα της φύλαξης και της επισκεψιμότητας της νήσου Χρυσής του Δήμου Ιεράπετρας απασχόλησε χθες την κατεπείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του σχεδίου δράσης για το νησί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Καλούστ Παραγκαμιάν στη συνεδρίαση συμμετείχαν η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων, ο δασάρχης και εκπρόσωποι από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Διαπιστώθηκε ότι και αυτή την περίοδο , το καλοκαίρι δηλαδή του 2023, δεν είναι δυνατό να υπάρξει φύλαξη και εποπτεία στο νησί. Για αυτό και η εισήγηση της Επιτροπής προς την Αποκεντρωμένη είναι να λειτουργήσει η Χρυσή όπως πέρυσι. Δηλαδή, στα τουριστικά ημερόπλοια επιτρέπεται να κάνουν μόνο τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις κοντά στις παραλίες, για να κάνουν μπάνιο οι επιβάτες. Οι λουόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των παραλιών, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στα ενδότερα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους τους όρους και περιορισμούς που ορίζει η Κ.Υ.Α. για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, καθώς και της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής, και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει το νησί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Οι επιτρεπόμενοι λοιποί επισκέπτες στο νησί θα πρέπει είτε να διατηρούν νόμιμο δικαίωμα ή να διαθέτουν σχετική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή αρχές.

Πέρυσι, πρόσθεσε ο κ. Παραγκαμιάν σύμφωνα με τα στοιχεία από το Λιμεναρχείο, επισκέφθηκαν το νησί σχεδόν 30.000 άτομα. Ο αριθμός δεν είναι μικρός και δείχνει ότι χρειάζεται φύλαξη το νησί. Είναι βέβαια μικρός σε σχέση με άλλες χρονιές. Στο σχέδιο που προτείνεται από τους μελετητές προβλέπεται η ύπαρξη 2 φυλάκων για τους οποίους θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο εξοπλισμός τους, ένα σημείο που θα μένουν κλπ. Ενώ ως προς την επισκεψημότητα εκτιμήθηκε ότι η φέρουσα ικανότητα είναι γύρω στα 1000 άτομα. Για τους φύλακες πρέπει να σημειωθεί ότι αυτοί που προσλαμβάνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ δεν έχουν ανακριτικές αρμοδιότητες. Έχουν όμως οι δασοφύλακες. Από εκεί και πέρα, η μελέτη για τη φύλαξη και επισκεψημότητα θα πρέπει να εγκριθεί από τη δασική υπηρεσία και την αρχαιολογική και στη συνέχεια να χρηματοδοτηθεί η εφαρμογή. Επομένως πρακτικά δεν προλαβαίνουμε μέχρι το καλοκαίρι. Η εισήγηση της επιτροπής λοιπόν είναι ίδια με πέρυσι. Θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που θα λάβει τις αποφάσεις, σημείωσε ο κ. Παραγκαμιάν.

Της εισήγησης, ως μέλη της Επιτροπής, ήταν αντίθετοι η αντιδήμαρχος κα Μαρία Ρουμαλιωτάκη εκ μέρους του Δήμου που υποστήριξε ότι πρέπει να γυρίσουμε στο παλαιό καθεστώς. Επίσης ο πρόεδρος του σωματείου καφέ εστίασης κ. Εμμ Μιχελαράκης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Παραγκαμιάν ανέφερε ότι ο Δήμος Ιεράπετρας εάν διαχρονικά ενδιαφερόταν για την προστασία του νησιού θα ήταν προστατευόμενο, στην πράξη. Πλέον, τώρα, ο Δήμος θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να ξεκαθαρίσουν οι πολεοδομικές παρατυπίες, να εφαρμοστεί γενικότερα η νομιμότητα. Πρέπει επίσης να απομακρυνθούν τα σκουπίδια που υπάρχουν εκεί. Η Αποκεντρωμένη αφαίρεσε ό,τι είχε κατεδαφιστεί. Διάφορα άλλα ογκώδη αντικείμενα που είναι διάσπαρτα και σκουπίδια από ομπρέλες, περιφράξεις κλπ. πρέπει να απομακρυνθούν. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση. Έχει συσταθεί μια επιτροπή για ογκομέτρηση η οποία δεν έχει καταφέρει να πάει ακόμη στο νησί. Επίσης υπάρχει η Δημοτική Αστυνομία που θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει σε διάφορα θέματα, υποστήριξε.

Σε άλλα θέματα γύρω από το νησί και πιο συγκεκριμένα ως προς το ιδιοκτησιακό, είπε ότι, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη διαπιστώνεται ότι έχουν γίνει παρατυπίες, έχουν στείλει επιστολές στο υπουργείο οικονομικών αλλά ως τώρα δεν έχουν δοθεί λύσεις.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με τον μόλο όπου θα αράζουν τα ημερόπλοια και με τους μελετητές που έχουν αναλάβει να προσανατολίζονται σε ΄μια κατασκευή 130 μέτρων. Ο υφιστάμενος είναι 30 μέτρα. Τα 30 μέτρα λοιπόν είναι κάτι που προκαλεί προβληματισμό και στην επιτροπή και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση . Θα περιμένουμε τις τελικές προτάσεις, ανέφερε.

Για να κλείσει λέγοντας ότι το περασμένο καλοκαίρι το νησί έτσι όπως λειτούργησε παρουσίασε μια αναγέννηση. Επίσης δεν ασκήθηκε καμία παράνομη οικονομική δραστηριότητα. Δεν είχαμε διανυκτερεύσεις και «καβάντζες» . Ίσως κάποιοι πήγαν αλλά δεν έπεσε στην αντίληψη μας. Η κίνηση των επισκεπτών στην μεγάλη τους πλειονότητα περιορίστηκε στην παραλία και σεβάστηκαν το δάσος. Ό,τι έγινε πάνω στο νησί έγινε με αδειοδότηση αρμοδίων υπηρεσιών και όλες οι υπηρεσίες έχουν γνώση του τι γίνεται.

-

Αναφορικά με τη θέση τους στην επιτροπή παρακολούθησης του σχεδίου δράσης για τη νήσο Χρυσή η οποία κατά τη χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση αποφάσισε να εισηγηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να λειτουργήσει το νησί με τους περυσινούς περιορισμούς, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του σωματείου καφέ εστίασης κ. Μανώλης Μιχελαράκης, μέλος της επιτροπής.

Όπως είπε διαφώνησαν στην εισήγηση της επιτροπής αν και αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα και περιορισμοί. Ωστόσο ως σωματείο είχαν αποφασίσει να στηρίξουν την απόφαση του περιορισμού επισκεψιμότητας για μια χρονιά. Θεωρούμε ότι κάτι άλλαξε σε θετική κατεύθυνση, υπάρχει μια αναγέννηση, οι κέδροι μεγάλωσαν, πηγάδια γέμισαν, ελαχιστοποιήθηκαν τα σκουπίδια. Από εκεί και πέρα όμως σίγουρα υπάρχει πρόβλημα μικρότερο ή μεγαλύτερο για κάθε επιχείρηση ως προς την οικονομική δραστηριότητα από την μη επισκεψημότητα. Πρέπει να γίνουν πράγματα στο νησί και θα πρέπει να δοθούν λύσεις σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία στο νησί. Είναι για παράδειγμα καθαρά πολιτικό θέμα η πρόσληψη φυλάκων, τόνισε μεταξύ άλλων.