
«Μη μας εξοντώνετε άλλο», βροντοφώναξαν από την τοπική Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, απαιτώντας άμεσες και μαζικές προσλήψεις προσωπικού
Άμεσες και μαζικές προσλήψεις προσωπικού για την επαρκή στελέχωση και την εύρυθμη λειτουργία των νευραλγικών Κλινικών και Τμημάτων ζήτησαν για ακόμη μία φορά χθες το πρωί οι υγειονομικοί του νοσοκομείου Ρεθύμνου, με τρίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσηλευτικού ιδρύματος. Την κινητοποίησή τους στήριξαν κι άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς, ενστερνιζόμενοι το ντόμινο των κοινωνικών επιπτώσεων απ’ τις μεγάλες δυσκολίες που “σαρώνουν” το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η βιωσιμότητα του οποίου απειλείται ευθέως λόγω των επιγενόμενων εύθραυστων ισορροπιών!
Τα όσα συμβαίνουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ωθούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς να βροντοφωνάξουν “δεν πάει άλλο”, με όση δύναμη κι αντοχή τους έχει απομείνει, κι ενώ βρίσκονται στα… χαρακώματα (δεν έφυγαν και ποτέ), αναμένοντας περαιτέρω όξυνση των “πολεμικών συνθηκών”, που όπως εξομολογούνται βιώνουν στις βάρδιές τους, στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν με τη συνακόλουθηση αύξηση του πληθυσμού! Όλοι κι όλα κρέμονται από μία… κλωστή: Η επαπειλούμενη κατάρρευση του Συστήματος, προειδοποίησαν ότι, θα έχει τραγικές και αλυσιδωτές επιπτώσεις εις βάρος του τόπου, επισείοντας τον κίνδυνο για το περιεχόμενο της περίθαλψης αλλά και την ίδια τη ζωή των ασθενών!
Ένας πνευμονολόγος κάνει τη δουλειά… επειγοντολόγου!
Τα πολύκροτα “εντέλλεσθε” του Παθολογικού Τομέα, για εφημερίες στα ΤΕΠ, ανέλυσε η Πέλλα Νεονάκη, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου: «Αυτό γίνεται γιατί εδώ και πάνω από ένα χρόνο το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι υποστελεχωμένο σοβαρά: λείπουν πέντε γιατροί για να είναι σε πλήρη λειτουργία! Από τότε μέχρι και τώρα λοιπόν, δοκιμάζονται μόνο εμβαλωματικές λύσεις, με μετακινήσεις γιατρών, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Ακολουθήθηκε ένας άλλος κακός και δύσκολος δρόμος, να μπαίνουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων – ξεκινήσαμε από τους πνευμονολόγους- και να εφημερεύουν στο ΤΕΠ! Αυτό για τον κόσμο σημαίνει ότι ένας πνευμονολόγος κάνει τη δουλειά επειγοντολόγου. Δηλαδή, θα δει την επιληψία στην αρχή της, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Εμείς ως επιστήμονες δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Είναι “κόκκινη γραμμή”. Γι’ αυτό και ενημερώνουμε και κινητοποιούμε τον κόσμο που είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος, ότι μια τέτοια κατάσταση έχει άμεσες κι αρνητικές επιπτώσεις και θα είναι επικίνδυνη: και για εμάς τους γιατρούς και για τους ασθενείς, ως πρακτική. Δεν το επιτρέπουμε” διεμήνυσε η κα Νεονάκη, απαιτώντας “άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, με μόνιμους γιατρούς, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών».
“Σταματήστε πια να μας εξουθενώνετε” – Κραυγή αγωνίας από τον Γιάννη Σαριδάκη
Ο Γιάννης Σαριδάκης αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, μέλος Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, παρατήρησε ότι “το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αυτή τη στιγμή απεικονίζει τη συνολική κατάσταση του νοσοκομείου μας, η οποία είναι διαλυτική”.
Ανέδειξε τις σοβαρές ελλείψεις που μαστίζουν όλες τις κατηγορίες προσωπικού του ιδρύματος: από τις καθαρίστριες, το διοικητικό προσωπικό, τις προμήθειες, τη βιοϊατρική τεχνολογία, το ακτινολογικό, μέχρι τους γιατρούς.
“Ο λαός του Ρεθύμνου βγήκε κατά χιλιάδες στους δρόμους διεκδικώντας: δημόσια – δωρεάν Υγεία για όλους, αναβάθμιση του νοσοκομείου, προσλήψεις, αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, διεκδίκησε το σύνολο των αιτημάτων που εξασφαλίζουν την ποιοτικότερη και αναβαθμισμένη λειτουργία του συστήματος Υγείας στον τόπο και στο νοσοκομείο μας.
Ένα χρόνο – και παραπάνω – μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, όχι μόνο δεν έγινε κάτι για να βελτιωθεί η κατάσταση, αντίθετα εμπαιζόμαστε από την κυβέρνηση καθημερινά. Η κατάσταση είναι απείρως χειρότερη από τότε” υποστήριξε ο κ. Σαριδάκης.
“Σταματήστε πια να μας εξουθενώνετε, να μας εξοντώνετε και να μας αρρωσταίνετε” διατράνωσε απηχώντας την αγωνία των συναδέλφων του.
“Δεν αντέχουμε άλλο να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Οι συνέπειες είναι άμεσες και τραγικές και για τους ασθενείς μας. Όταν δουλεύει κάποιος σε κατάσταση εξουθένωσης μετά από 24ωρη-36ωρη εφημερία, δουλεύει αργίες, δουλεύει διπλοβάρδιες, δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εδώ στη διάρκεια της εφημερίας. Είμαστε κατάκοποι, κουρασμένοι -πολλοί από εμάς έχουν αρρωστήσει! Εάν συνεχιστεί η εργαλειοποίηση των ελάχιστων υγειονομικών που έχουν απομείνει για να κάνουν όλες τις δουλειές, εάν δεν προστατευτεί και καταρρεύσει ο υγειονομικός, θα καταρρεύσει ο ασθενής και ολόκληρο το σύστημα!” συμπλήρωσε περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο αυτό το οποίο αντιμετωπίζει το χειρουργικό ΤΕΠ, όπου ήδη εφαρμόζεται η εφημερία τομέα: Η αναμονή για να μπορέσει να δει κάποιος γιατρό είναι πολύωρη και ψυχοφθόρα. “Όταν θα έρθει ο γιατρός, ο οποίος χειρουργούσε πριν, είναι κατάκοπος και κουρασμένος με συνέπεια να δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα προβλήματα των επειγόντων. Για τον ασθενή που νοσηλεύεται σημαίνει ότι ο γιατρός του δεν έχει χρόνο να τον παρακολουθήσει, να τον εξετάσει, γιατί πρέπει να “τρέχει” από το χειρουργείο το επείγον μέχρι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Για τον ασθενή που χειρουργείται, αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος γιατρός ο οποίος πρέπει να παρακολουθεί στην κλινική και να τρέχει στα επείγοντα, πρέπει να τον χειρουργήσει κιόλας. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μία διαλυτική κατάσταση, μη διαχειρίσιμη, που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των ασθενών”.
Το αντίδοτο για τον αντιπρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών βρίσκεται στις μαζικές προσλήψεις, στην “άμεση προκήρυξη του συνόλου των θέσεων προσωπικού με ενισχυμένα κίνητρα για να μπορέσει να υπάρξει συμμετοχή. Δεν αντέχει άλλο χτύπημα η δημόσια Υγεία στον τόπο. Η κατάρρευση θα έχει τραγικές επιπτώσεις και για τους ασθενείς, και για το προσωπικό και για τους επισκέπτες!” τόνισε.
Στο μεταξύ, με σταγόνα… στον ωκεανό μοιάζουν οι μόλις πέντε θέσεις μόνιμων γιατρών για το νοσοκομείο Ρεθύμνου, σε σύνολο 530 που προκηρύχθηκαν σε επίπεδο επικράτειας.
“Η ίδια η διοίκηση” υπενθύμισε ο κ. Σαριδάκης, “ζήτησε την προκήρυξη τουλάχιστον 20, που είναι το ελάχιστο για εμάς. Κι ούτε αυτό έγινε δεκτό. Προκηρύχθηκαν μόνο οι γνωστές πέντε άγονες θέσεις, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει θετικές εξελίξεις και ενίσχυση του νοσοκομείου μας”.
Ειδικότερα για το νοσοκομείο Ρεθύμνου προκηρύχθηκαν οι εξής θέσεις:
1. Μίας (1) θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία ειδικότητας ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ή ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ή ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ (με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ) ή ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική, διάσωση, προ νοσοκομειακή περίθαλψη και διαχείριση – διοίκηση –συντονισμό του έργου της εφημερίας), στον βαθμό του Επιμελητή Α΄ (για το ΤΕΠ).
2. Μίας (1) θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία ειδικότητας ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ή ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ή ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ (με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ) ή ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική, διάσωση, προ νοσοκομειακή περίθαλψη και διαχείριση – διοίκηση –συντονισμό του έργου της εφημερίας), στον βαθμό του Επιμελητή Β΄ (για το ΤΕΠ).
3. Μίας (1) θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας , στον βαθμό του Επιμελητή Α΄ για το Παθολογικό Τμήμα
4. Μίας (1) θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία ειδικότητας ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ , στον βαθμό του Επιμελητή Α΄ για το Χειρουργικό Τμήμα.
5. Μίας (1) θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία ειδικότητας ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ, στον βαθμό του Επιμελητή Α΄ για το Ορθοπαιδικό Τμήμα.
Ο Καρδιολόγος Ανέστης Κατσιαβός δήλωσε με τη σειρά του: “Υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης το οποίο πλέον έχει φτάσει στο μη παρέκει: δηλαδή, υπάρχει λειτουργικό ζήτημα σε πολλά τμήματα του νοσοκομείου με προεξάρχον αυτό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Δεν μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες, πλέον. Έχει γίνει μία κίνηση από την Υγειονομική Περιφέρεια σε συνεργασία με τον διοικητή εδώ, για μία εμβαλωματικού τύπου λύση, που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται σε αναγκαστικές μετακινήσεις συναδέλφων είτε από άλλες δομές Υγείας (Πρωτοβάθμια) είτε εσωτερικές μετακινήσεις από άλλες κλινικές του νοσοκομείου. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε.
Δεν έχει δοθεί ουσιαστικά μία μόνιμη λύση στο πρόβλημα: προσπαθούν με μπάλωμα πάνω στο μπάλωμα να το φτιάξουν.
Υπάρχει και η υποβάθμιση των συναδέλφων- κι εγώ στον Παθολογικό είμαι, μπορεί μία μέρα να μου έρθει χαρτί “κατέβα να κάνεις επείγοντα”. Ουσιαστικά, οι γιατροί εξαναγκάζονται σε ετερεοαπασχόληση, σε άλλο αντικείμενο από αυτό για το οποίο έχουν εξειδικευτεί, με συνέπεια την επιστημονική τους ακύρωση! Δεν έχουν όλοι την ίδια εκπαίδευση και τη δυνατότητα να τελέσουν τα καθήκοντα σε μία ξεχωριστή ειδικότητα, που είναι επί της ουσίας η Επειγοντολογία. Είναι μία επικίνδυνη κατάσταση και για εμάς και για τους ασθενείς”.
“Να στηριχθεί το ΕΣΥ, οι εργαστηριακοί γιατροί οδηγούνται σε χρεοκοπία!”
Η Αναστασία Καπελέρη, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, ένωσε τη φωνή της με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αγωνιζόμενη για ένα δωρεάν και δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους τους υγειονομικούς.
Επικαλέστηκε έρευνα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, για να καταδείξει με αριθμούς την “αναποτελεσματικότητα των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, που επί της ουσίας είναι ρυθμίσεις του ελεύθερου χρόνου των γιατρών του ΕΣΥ”.
Το “κουτσουρεμένο” επίδομα άγονων δεν αρκεί σε πόλεις, όπως το Ρέθυμνο, να καλύψει ούτε τα έξοδα ενοικίου!
Επιπλέον, με απαράδεκτο τρόπο “αφήνει έξω χειρουργικές ειδικότητες, ειδικευόμενους και επικουρικούς γιατρούς!” πρόσθεσε η κα Καπελέρη.
Έξι στους δέκα γιατρούς, σύμφωνα με έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εγκαταλείπουν τη χώρα. “Οι λόγοι προφανώς δεν είναι μόνο οικονομικοί: δυστυχώς, τα νέα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική διαδικασία εξαντλείται στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, διότι απουσιάζουν οι ειδικευμένοι λόγω υποστελέχωσης, για να εκπαιδεύσουν τους νέους συναδέλφους. Η απουσία εξέλιξης και προοπτικής διώχνει τα νέα παιδιά από τη χώρα μας και τους γιατρούς μας από τα νοσοκομεία. Το κλίμα είναι καθαρά αντι-ιατρικό: δεν εισακούονται οι προτάσεις των Ιατρικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Χρόνιες στρεβλώσεις, οδήγησαν στο να βιώνει το ΕΣΥ μία από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία του”.
Το σπιράλ αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ επεκτείνεται και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
“Εργαστηριακοί γιατροί που υπόκεινται στο νόμο του clawback έχουν οδηγηθεί σε χρεοκοπία: το μέτρο αυτό έχει καταντήσει ένα λογιστικό εργαλείο υφαρπαγής των δεδουλευμένων των εργαστηριακών γιατρών. Είμαστε υπέρ των επαναλαμβανόμενων εξετάσεων των ογκολογικών γιατρών, όμως να γνωρίζετε ότι κι αυτή η εξαγγελία της κυβέρνησης έγινε στις πλάτες των εργαστηριακών γιατρών: δεν έγινε καμία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για εξετάσεις. Υπόκειται κι αυτό στη ρύθμιση του clawback, που σημαίνει ότι θα το πληρώσουν οι εργαστηριακοί γιατροί” ξεκαθάρισε η κα Καπελέρη. Ελπίζει σε αλλαγή του κλίματος, με την ευχή “το Υπουργείο να ακούσει τις προτάσεις μας ώστε να οδηγηθούμε σε λύσεις που θα φέρουν πραγματική αλλαγή στο σύστημα”.
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου χαιρέτισε τις εξαγγελίες για τον ψηφιακό ανασχηματισμό, για κτιριακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων από χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Όμως, αντέτεινε, οι άνθρωποι του ΕΣΥ θέλουν στήριξη διότι “αυτοί που το κρατούν όρθιο”.
Αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στον αγώνα των υγειονομικών
Στον αγώνα των υγειονομικών συμπαραστάθηκε ο Νίκος Μανουσάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά κόμματα για τις πολιτικές επιλογές τους: “Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των υγειονομικών, οι οποίοι αντιστέκονται στην πλήρη κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τη συνενοχή των υπόλοιπων αστικών κομμάτων!
Δεν έχει πάτο αυτός ο κατήφορος ο οποίος οδηγεί: στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην αφαίρεση όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην πλήρη κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος Υγείας – ό,τι έχει απομείνει από αυτό! Εδώ και τώρα το λαϊκό κίνημα με μπροστάρηδες τους υγειονομικούς θα πρέπει να αντισταθεί!”.
Ο Γιάννης Μαρινάτος, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, έθεσε τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους: “Είμαστε αλληλέγγυοι στις κινητοποιήσεις και στον δίκαιο αγώνα των υγειονομικών, προκειμένου να έχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στο Ρέθυμνο.
Εδώ και δύο χρόνια η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι άκρως προβληματική. Είναι τραγικά υποστελεχωμένο: από τις 7 θέσεις που έπρεπε να υπάρχουν, είναι μόνο δύο καλυμμένες. Ζητάμε από την 7η ΥΠΕ, τη διεύθυνση του νοσοκομείου και το Υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύσεις αξιοπρέπειας”.
Ο Χρήστος Σουρουλής, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, παρομοίασε με “ληστεία” όλο αυτό που γίνεται και ζημιώνει το δημόσιο Σύστημα Υγείας, κατ’ επέκταση και την κοινωνία: “Στηρίζοντας την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, στηρίζουμε τον εαυτό μας, στηρίζουμε τον κάθε πολίτη για να μπορεί να έχει τις υπηρεσίες Υγείας που έχει πληρώσει, και τις οποίες στο κάτω – κάτω δικαιούται να έχει για την ίδια του τη ζωή! Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου ακόμα και η επιβίωση τίθεται υπό αίρεση!”.
Ανακοίνωση στήριξης εξέδωσε και ο Κοσμάς Περπιράκης, Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ρεθύμνου:
“Οι Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ Ρεθύμνης τάσσονται συμπαραστάτες των εργαζομένων Ιατρών και προσωπικού του Νοσοκομείου Ρεθύμνου! Για άλλη μια φορά είμαστε μαζί τους στην διεκδίκηση της πλήρους στελέχωσης του Ιδρύματος.
Τα θέματα της υγείας και της δημόσιας φροντίδας αφορούν όλη την κοινωνία και πολύ περισσότερο εμάς τους Συνταξιούχους λόγω ηλικίας!
Στο διαχρονικό πρόβλημα του Νοσοκομείου μας θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα σε αυτούς που αγωνιούν και αγωνίζονται για την στελέχωση του ώστε να μας παρέχεται μια δωρεάν αξιοπρεπή αντιμετώπιση των προβλημάτων του υπέρτατου αγαθού της υγείας!
Ζητάμε να σταματήσει η απίστευτη ταλαιπωρία και η έκθεση σε κίνδυνο των ασθενών και του προσωπικού!”.
ΠΗΓΗ: goodnet.gr