«Ναι» υπό προϋποθέσεις στις εξορύξεις υδρογονανθράκων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

12:31 μ.μ. - Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020
12:01 μ.μ. - Δευ, 13/31/2020
Image: «Ναι» υπό προϋποθέσεις στις εξορύξεις υδρογονανθράκων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Οι αντιπεριφερειάρχες, Γουλιδάκης και Καλογερής,στον Ηχώ 99,8 για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του προγράμματος για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗΣ». Για το θέμα μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης ο οποίος τόνισε ότι είναι ένα θέμα σοβαρό και ιδιαίτερης εθνικής σημασίας. Σε αυτό το στάδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Από εδώ και πέρα όμως υπάρχουν πολλά στάδια και επόμενα βήματα τα οποία θα πρέπει να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται και όπου απαιτείται να γίνονται οι ανάλογες παρεμβάσεις. Θα πρέπει να γίνουν οι έρευνες ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Από εκεί και πέρα έπονται συζητήσεις και για τα ανταποδοτικά και ως χώρα αλλά και ιδιαίτερα ως νησί, σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης.

Ακούστε εδώ τον κ. Γουλιδάκη:

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Καλογερής αντιπεριφερειάρχης Χανίως μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τη σημαντικότητα του θέματος, για το οποίο η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν. Όπως τόνισε σε πρώτη φάση θα γίνουν έρευνες για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Θα χρειαστεί λοιπόν να γίνουν έρευνες 3-4 χρόνια. Εν συνεχεία και αφού τα αποτελέσματα είναι θετικά τότε θα συζητηθεί το θέμα των εγκαταστάσεων, εάν χρειαστεί ένα λιμάνι κλπ. Από εκεί και πέρα εάν δεν τα βγάλουμε εμείς, θα βρεθούν άλλοι. Επιπλέον, ένα σημαντικό σημείο είναι να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να γίνει κάποια ζημιά, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Καλογερή: