Από 200 έως 500 ευρώ τα πρόστιμα για όσα νοικοκυριά δεν ανακυκλώνουν

5:35 π.μ. - Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017
05:06 π.μ. - Σάβ, 10/35/2017
Image: Από 200 έως 500 ευρώ τα πρόστιμα για όσα νοικοκυριά δεν ανακυκλώνουν

Τι προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για πολίτες και δήμους- Με το ζύγι και όχι με τα τετραγωνικά θα υπολογίζονται και τα δημοτικά τέλη

Βαριές καμπάνες σε δήμους αλλά και σε πολίτες επιφυλάσσει ο νέος νόμος για την ανακύκλωση, σε μια προσπάθεια της πολιτείας να περάσει η χώρα, σε ένα οργανωμένο μοντέλο διαχείρισης ώστε να πάψει να θάβεται το 80% των αστικών απορριμάτων.
 
Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι στην χώρα μας ανακυκλώθηκαν 15,81 κιλά ανά κάτοικο όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 110 κιλά, με την ανακύκλωση να βρίσκεται κολλημένη στο 16%. Το νέο πλαίσιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη βουλή προβλέπει την επιβολή από 200 έως 500 ευρώ στους δημότες που δεν συμμετέχουν στα προγράμματα ανακύκλωσης ενός δήμου ή που παρεμποδίζουν αντίστοιχο το έργο τους.
 
Στους ΟΤΑ, το ΥΠΕΝ δίνει μαστίγιο και καρότο. Τα πρόστιμα σε όσους δήμους «αμελούν» τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων θα κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Ωστόσο τους δίνει και ισχυρά κίνητρα για να αυξήσουν την ανακύκλωση. Μια σημαντική νέα παράμετρος του νόμου, είναι η σύνδεση του κόστους επεξεργασίας απορριμμάτων, με τις ποσότητες αποβλήτων που ανακυκλώνονται. Αν για παράδειγμα ένας δήμος διαθέσει για επεξεργασία ή ταφή 800 κιλά αντί για ένα τόνο, (έχει πραγματοποιήσει δηλαδή 20% ανακύκλωση), θα πληρώνει ανάλογο κόστος στον φορέα διαχείρισης και κατ΄ επέκταση και οι δημότες θα πληρώσουν 20% λιγότερα δημοτικά τέλη. Ο λόγος είναι ότι πλέον τα δημοτικά τέλη θα είναι συνάρτηση του ποσοστού των αποβλήτων που ανακυκλώνονται και όχι των τετραγωνικών όπως ήταν μέχρι σήμερα.
 
Πρόστιμα θα επιβάλλονται και στον παραγωγό συσκευασιών ή διαχειριστή άλλων προϊόντων, ο οποίος δεν δηλώνει τις πραγματικές ποσότητες συσκευασιών και παρεμποδίζει τον έλεγχο. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 500 έως 1.000.000 ευρώ. Σε ότι αφορά τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης ή τα ατομικά, ο νόμος ορίζει ότι εφόσον έχουν συμπληρώσει δύο έτη λειτουργίας και δεν έχουν πετύχει τους ποσοτικούς στόχους, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.
 
Ο νέος νόμος που τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο του 2001, παρουσιάστηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο και την διοίκηση του ΕΟΑΝ. «Θέλουμε το νέο μοντέλο ανακύκλωσης να χαρακτηρίζει τον τρόπο ζωής μας, να μειώσει το κόστος διαχείρισης, να στηρίξει τον πολίτη, να προστατεύσει το περιβάλλον, να δημιουργήσει εργασία, να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, να μειώσει τα πρόστιμα και να δημιουργήσει και ακαθάριστο εθνικό προϊόν το οποίο θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και όχι παροδικά», δήλωσε ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις προβλέπονται από τις κοινοτικές οδηγίες και τον εθνικό σχεδιασμό που θεσπίστηκε το 2015.
 
Το νομοσχέδιο δίνει σημαντικές εξουσίες στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Για πρώτη φορά δεν θα εισηγείται πρόστιμα, αλλά θα τα επιβάλλει. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα αναστολής συστημάτων ενώ θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΟΑΝ κ. Δημήτρη Πολιτόπουλο, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (το πιο ισχυρό εναλλακτικό σύστημα διαχείρισης -μπλε κάδοι) εκτιμά ότι η εισφοροδιαφυγή μόνο στον κλάδο των συσκευασιών είναι 40%. Όπως ανέφερε, τα έσοδα του '16 του συστήματος ήταν 19,5 εκατομμύρια. «Αν είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 40% αυτομάτως θα είχαμε άλλα 8 εκατομμύρια μόνο από το συγκεκριμένο σύστημα» ανέφερε. Για να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή, θεσπίζεται το Εθνικό Μητρώο Παραγωγού (ΕΜΠΑ), στο οποίο όλοι οι παραγωγοί συσκευασιών, είναι υποχρεωμένοι να είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα. Εάν τα υλικά της συσκευασίας τους αντιστοιχούν σε περισσότερα από ένα συστήματα, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε όλα τα συστήματα. Πώς θα ελεγχθεί αυτό; Είναι υποχρεωμένοι σε όλα τα παραστατικά στοιχεία να υπάρχει ο αριθμός μητρώου παραγωγού.
 
 
 
Πηγή: newmoney.gr