Φ. Δουλούμης: Ο ένας «κλέβει» τον εργάτη του αλλουνού

1:24 μ.μ. - Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022
01:05 μ.μ. - Τετ, 18/24/2022
Image: Φ. Δουλούμης: Ο ένας «κλέβει» τον εργάτη του αλλουνού

Στα ύψη τα μεροκάματα των εργατών γης – Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Η έλλειψη εργατών γης είναι ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας. Ο κ. Φώντας Δουλούμης μέλος του Α.Σ. Ανατολή μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι είναι τόσο έντονο το πρόβλημα και όποιος δεν είναι στο χώρο δεν μπορεί να το κατανοήσει. Είναι ενδεικτικό ότι γίνεται ένα άτυπο παζάρι στις τιμές του μεροκάματου και ο ένας προσπαθεί να δώσει περισσότερα από τον άλλο για να εξασφαλίσει έναν εργάτη γης. Το ερώτημα είναι γιατί φτάσαμε εδώ και πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Ο αγροτικός σύλλογος κάνει μια προσπάθεια καταγραφής των αναγκών σε εργάτες γης για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Από εκεί και πέρα κρίνεται αναγκαίο να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις ώστε σε πολιτικό επίπεδο να λυθεί το θέμα, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι όλο αυτό θα επηρεάσει τις καλοκαιρινές καλλιέργειες εξηγώντας ότι αυτό θα συμβεί γιατί δεν θα υπάρχουν εργάτες οπότε τα μεροκάματα θα αυξηθούν λόγω και των υπερωριών , θα δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο που θα έχει συνέπειες στις χειμερινές καλλιέργειες με τους παραγωγούς να ψάχνουν για εργάτες και να μην βρίσκουν.

Κατά τα άλλα η πορεία των κηπευτικών αυτή την περίοδο είναι σε ένα καλό σχετικά επίπεδο, οι τιμές καθορίζονται όπως πάντα από διάφορους παράγοντες, καιρικές συνθήκες, εισαγωγές , ζήτηση κ.α. Εκτιμάται πάντως ότι η καλοκαιρινή περίοδος θα είναι μέτρια προς καλή για τα κηπευτικά της Ιεράπετρας. Σε ότι τους αφορά ως συνεταιρισμό ξενοδοχεία που συνεργάζονται με την "Ανατολή" έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον και η ζήτηση είναι αυξημένη. Μέσα σε όλα αυτά, ένα θετικό στοιχείο είναι ότι, ο αρμόδιος Υπουργός ανακοίνωσε ότι ψηφίζεται το σχέδιο νόμου για την αγροτική παραγωγή και μέσα σε αυτά προβλέπεται η μείωση του φόρου εισοδήματος στο 50% σε όσους είναι συνεταιρισμένοι.