Γιάννης Ιωαννίδης | Πανελλήνια συγκίνηση για τον θάνατό του – Τα συλλυπητήρια μηνύματα από τον αθλητικό και πολιτικό κόσμο

10:02 π.μ. - Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023
10:10 π.μ. - Πέμ, 05/02/2023
Image: Γιάννης Ιωαννίδης | Πανελλήνια συγκίνηση για τον θάνατό του – Τα συλλυπητήρια μηνύματα από τον αθλητικό και πολιτικό κόσμο

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη σε ηλικία 78 ετών

Η κηδεία του σπουδαίου Έλληνα προπονητή πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (6/10) στη Θέρμη Θεσσαλονίκης στις 17:00.

Παραμονή της ταφής (5/10) στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί η επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Ιωάννη Βούλας, προκειμένου να πουν το τελευταίο «αντίο» στον «ξανθό» συγγενείς, φίλοι και άνθρωποι του αθλητισμού που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για την εξόδιο ακολουθία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού, ο σπουδαίος προπονητής, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες του Άρη και του Ολυμπιακού τη δεκαετία του ’80 και του ’90, άφησε την τελευταία πνοή του έπειτα από μάχη με προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.

Γκάλης: Έφυγε ο μεγάλος μου αδερφός

Λίγο μετά την είδηση του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη ο Νίκος Γκάλης έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του για την απώλεια, κάνοντας λόγο για πρωταθλητή ο οποίος αφήνει στην Ελλάδα μια μεγάλη κληρονομιά!

«Έφυγε ο Γιάννης… Ένας σπουδαίος δάσκαλος για το μπάσκετ, ένας πετυχημένος επαγγελματίας, ένας Νικητής.

Ζήσαμε μαζί απίστευτες στιγμές χαράς αλλά και κάποιες λιγότερες στιγμές λύπης. Νιώθω ότι έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς μου, ένας μεγάλος μου αδερφός.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, η παρακαταθήκη του Γιάννη Ιωαννίδη στην κοινωνία μας είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ένας Πρωταθλητής.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, καλό ταξίδι φίλε μου…», σχολίασε στο προφίλ του στο Facebook κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας.

Άρης: «Πού πας Ξανθέ;»

Σε μια συγκλονιστική ανάρτηση, η ΚΑΕ Άρης είπε το δικό της «αντίο» στον άνθρωπο οποίος «τον έκανε Αυτοκράτορα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πού πας, «Ξανθέ»; Εσύ που έκανες τον ΑΡΗ Αυτοκράτορα; Ανίκητο;

Πώς να καλύψουμε τέτοιο κενό;

Πού πας, Γιάννη Ιωαννίδη;

Πώς θα είναι ίδιος ο ΑΡΗΣ χωρίς εσένα στη ζωή;

Σήμερα δε θρηνούμε απλά την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας του ΑΡΗ. Σήμερα θρηνούμε την απώλεια του ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. Ο ΑΡΗΣ δε θα ήταν αυτός που είναι χωρίς εσένα. Ο ΑΡΗΣ δεν είναι και δε θα είναι αυτός που είναι χωρίς εσένα.

Αλλά μην ανησυχείς… Η παρακαταθήκη που άφησες θα είναι ζωντανή στους αιώνες των αιώνων. Ο ΑΡΗΣ που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια όλης της Ελλάδας, ο ΑΡΗΣ που ένωσε όλη την Ελλάδα, ο ΑΡΗΣ που έκλεινε μαγαζιά, κινηματογράφους και θέατρα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας κάθε Πέμπτη, είναι ο δικός σου ΑΡΗΣ. Το δικό σου δημιούργημα.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου, μέγιστε. Η «Dream Team» ΑΡΗ Παραδείσου βρήκε τον ιδανικό κόουτς. Κι εκεί, «γκάζια» θα τους βάζεις… Γιατί η νίκη ήταν, είναι και θα είναι συνώνυμό σου…».

Ολυμπιακός: «Θα σε αγαπάμε ως την αιωνιότητα κόουτς»

Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε με τον δικό του τρόπο τον Γιάννη Ιωαννίδη, τον άνθρωπο που όπως τονίζει η «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ ξεκίνησε να χτίζει την παντοκρατορία της ομάδας.

Το μήνυμα της ΚΑΕ Ολυμπιακός:

«Η «ερυθρόλευκη» οικογένεια θρηνεί μια τεράστια απώλεια. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο αναμορφωτής του μπασκετικού Ολυμπιακού, δεν είναι πια κοντά μας. Ο σπουδαίος προπονητής, που λατρεύτηκε από τους φίλους της ομάδας μας όσο λίγοι και έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στο Ελληνικό μπάσκετ, άφησε σήμερα (04/10) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.

Ο «Ξανθός», όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945 και η μεγάλη του αδυναμία (μετά την κόρη του), ήταν η πορτοκαλί μπάλα. Ξεκίνησε ως παίκτης στον Άρη, όμως, πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε πως η προπονητική του ταίριαζε καλύτερα. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1978 από τον Άρη, με τον οποίο στην δεκαετία του ’80 μεγαλούργησε! Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε δώδεκα πρωταθλήματα Ελλάδος (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990), πέντε Κύπελλα Ελλάδος (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και την οδήγησε σε τρία σερί φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (1988, 1989, 1990).

Το 1991 είπε το μεγάλο «ναι» στην πρόταση του Ολυμπιακού, μετακόμισε στο «Λιμάνι» και άρχισε να «χτίσει» την παντοκρατορία των «ερυθρολεύκων»! Με την ομάδα μας κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος (1993, 1994, 1995, 1996) και ένα Κύπελλο Ελλάδος (1994), ενώ την οδήγησε και σε δύο φάιναλ φορ (1994, 1995).

Με την ΑΕΚ, στον πάγκο της οποίας «έκατσε» από το 1996 ως το 1998, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τίτλο, ωστόσο, το 1998 την «έφτασε» ως το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Υπήρξε επίσης προπονητής της Λάρισας (αμέσως μετά την πρώτη του θητεία στον Άρη) και της Εθνικής ομάδας. Μετά την δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό (1999-2000), εγκατέλειψε την προπονητή και ασχολήθηκε με την Πολιτική.

Από τις εκλογές του 2004, μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.

«Και όταν έρθει η στιγμή να αφήσεις το Λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη…», του τραγουδούσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Πλέον, θα σε αγαπάμε ως την αιωνιότητα κόουτς.

Καλό ταξίδι…».

Το «αντίο» της ΕΟΚ

Αποχαιρέτησαν τον Γιάννη Ιωαννίδη η ΕΟΚ και ο Βαγγέλης Λιόλιος. Η ομοσπονδία αναφέρει σε σχετική ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της:

«Μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ, ένας άνθρωπος που έζησε στο άθλημα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως αθλητής και προπονητής και είχε καθοριστική συμβολή σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του στην Ελλάδα, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο “ξανθός” όπως έμεινε γνωστός στο πέρασμα των χρόνων, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ και ο πρόεδρο Ευάγγελος Λιόλιος εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε διατελέσει δύο φορές στην καριέρα του προπονητής της Εθνικής ανδρών, στην οποία είχε συμμετάσχει και κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας. Συνέδεσε το όνομά του με τον Αρη, διέγραψε ξεχωριστή διαδρομή με τον Ολυμπιακό, αλλά και στο πιο σύντομο πέρασμά του από την ΑΕΚ, ενώ είχε προπονήσει ακόμα τον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε εκλεγεί βουλευτής και διατελέσει και Υφυπουργός Αθλητισμού».

ΑΕΚ: «Αθάνατος Ξανθέ»

Το «Αθάνατος Ξανθέ» είναι αυτό που τονίζει η ΑΕΚ, που έστειλε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του ανθρώπου, ο οποίος την καθοδήγησε για μία διετία, από το 1996 έως το 1998.

Το «αντίο» της ΑΕΚ στον Γιάννη Ιωαννίδη:

«Ο Χάρος βγήκε παγανιά… Και πήρε μαζί του ο τρισκατάρατος ακόμη έναν μεγάλο…

Ο Γιάννης Ιωαννίδης «έφυγε». Σε ηλικία 78 ετών.

Κι αφού τα τελευταία χρόνια πάλευε και έδινε μάχες (ζωής) απέναντι σε σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Ο θρυλικός προπονητής, που δεν πήρε τρόπαιο με την ΑΕΚ, αλλά έσπειρε το σπόρο για τις μελλοντικές επιτυχίες της σύγχρονης εποχής, αλλάζοντας τη μοίρα της. Η διετία 1996-1998 της πρώτης αναγέννησης της «Βασίλισσας» φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

Η «Βαρκελώνη 1998», ήτοι το Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας με αντιπάλους τη Μπενετόν και τη Κίντερ, έχει δικαίως θέση πολύ ψηλά, και λίγο μόλις κάτω από τα 17 τιμημένα τρόπαια της ενδόξου Ιστορίας μας.

Ο «Ξανθεός» – κατά ιερή παράφραση του λεξιπλάστη, «Πατριάρχη» του ρεπορτάζ της ΑΕΚ, Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη – δεν είναι πλέον μαζί μας.

Το ελληνικό μπάσκετ πενθεί.

Η οικογένεια της ΑΕΚ BC και ο κ. Μάκης Αγγελόπουλος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τους οικείους του, αλλά και προς την αθλητική του οικογένεια, τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Αθάνατος, «Ξανθεέ»!»

ΕΣΑΚΕ: «Δυσαναπλήρωτο το κενό, ενός λεπτού σιγή στα ματς της Basket League»

O EΣΑΚΕ αποχαιρέτησε τον «Ξανθό» και ανακοίνωσε πως θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλα τα ματς της πρεμιέρας της Basket League.

Αναλυτικά:

«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην σύζυγο του Γιούλα, την κόρη του Θεοδώρα και σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν από τους ανθρώπους που καθόρισαν την εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ από την δεκαετία του ’60 και μετά, αρχικά ως αθλητής του Άρη και στην συνέχεια σαν αρχιτέκτονας του Άρη των τίτλων της δεκαετίας του ’80, της «αναγέννησης» του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ και ως προπονητής της Εθνικής ομάδας και του Γυμναστικού Λάρισας.

Με την αγάπη του για το μπάσκετ, την ισχυρή προσωπικότητα του και τις γνώσεις του ξεχώρισε και έγινε ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους Πρωταθλήματος Ελλάδας στην ιστορία, με 12.

Ο «ξανθός»… σφράγισε με την παρουσία του μια εποχή για το ελληνικό μπάσκετ. Ήταν από τους στυλοβάτες της καλύτερης περιόδου που έζησε το άθλημα στην χώρα μας και αναμφίβολα το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο.

Πριν την έναρξη των αναμετρήσεων της 1ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου της Basket League της σεζόν 2023-24 θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη πένθους για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη ενώ αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ θα παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος».

ΚΑΕ Παναθηναϊκός: «Καλό ταξίδι Γιάννη Ιωαννίδη – Υπήρξε μεγάλος αντίπαλος της ομάδας μας»

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιάννη Ιωαννίδη έστειλε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός με μήνυμά της στα social media.

Οι «πράσινοι» εκφράζουν -παράλληλα- τη θλίψη τους και αναφέρουν πως «υπήρξε μεγάλος αντίπαλος της ομάδας μας πάνω στο παρκέ».

«Καλό ταξίδι Γιάννη Ιωαννίδη. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του “Ξανθού” του ελληνικού μπάσκετ, που υπηρέτησε τον αθλητισμό από διάφορες θέσεις και υπήρξε μεγάλος αντίπαλος της ομάδας μας πάνω στο παρκέ. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», έγραψε το τριφύλλι στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μητσοτάκης: “Έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία”

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα προς την οικογένεια και τους φίλους του αείμνηστου Γιάννη Ιωαννίδη.

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδηεξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Με θλίψη αποχαιρετώ τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τον παλαιό βουλευτή και υπουργό της παράταξής μας, αλλά και τον αθλητή και προπονητή που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο θρυλικός ‘ξανθός’ έχασε, δυστυχώς, την πιο μεγάλη μάχη. Θα διεκδικεί, όμως, πάντα τη “ρεβάνς” στη μνήμη όλων μας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του” έγραψε σε ανάρτησή του.

ΣΥΡΙΖΑ: “Στη μνήμη μας θα κρατάει πάντα τον τίτλο του νικητή”

“Ο Γιάννης Ιωαννίδης, μεγάλος μαχητής των γηπέδων, της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής, έχασε από τον σκληρότερο των αντιπάλων”, ανέφερε σε δήλωση της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δώρα Αυγέρη. “Από παιδάκι στον Άρη, πρώτα παίκτης μετά προπονητής, συνέδεσε την παρουσία του με τον ‘αυτοκράτορα’, όπως ονομάστηκε στα χρόνια του η αγαπημένη του ομάδα. Ακολούθησαν η Λάρισα, η Εθνική Ελλάδος, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ”, σημείωσε η κ. Αυγέρη και πρόσθεσε,

“Παντού πρωταγωνιστής, όπως αργότερα και στα έδρανα της Βουλής ή ως υπουργός. Για όλους αυτούς τους αγώνες, στη μνήμη μας θα κρατάει πάντα τον τίτλο του νικητή, ακόμη κι αν ο τελευταίος του αντίπαλος, ο θάνατος, φαντάζει ανίκητος. Καλό ταξίδι”.

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε με ανάρτησή του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έκανε λόγο για “έναν θρύλο που έπαιζε από τον πάγκο”.

ΚΚΕ: “Κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ”

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αποχαιρέτησε με τη σειρά του τον σπουδαίο Έλληνα προπονητή. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε μια κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ και συνολικά του αθλητισμού, που συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες ελληνικών ομάδων, ιδιαίτερα του Άρη της δεκαετίας του ‘80.

Με το αγωνιστικό του πνεύμα, το πάθος και τον “εκρηκτικό” του χαρακτήρα, ο “Ξανθός” άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χώρο του αθλητισμού και κυρίως της προπονητικής, καταφέρνοντας να γίνει ο προπονητής με τα περισσότερα πρωταθλήματα Ελλάδας στο μπάσκετ. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

tvxs.gr