Χωρίς ντομάτα κινδυνεύει να μείνει η Ευρώπη το χειμώνα, ο ήπιος καιρός σώζει την Ελλάδα

11:06 π.μ. - Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2022
11:09 π.μ. - Τρί, 06/06/2022
Image: Χωρίς ντομάτα κινδυνεύει να μείνει η Ευρώπη το χειμώνα, ο ήπιος καιρός σώζει την Ελλάδα

Ήδη, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μεγάλες εταιρείες παραγωγής αναστέλλουν την παραγωγική διαδικασία για λόγους που σχετίζονται με το κόστος

Ήδη, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μεγάλες εταιρείες παραγωγής αναστέλουν την παραγωγική διαδικασία για λόγους που σχετίζονται με το κόστος.

Με πλεονέκτημα λόγω της ηλιοφάνειας που διαθέτει και των ήπιων -σε γενικές γραμμές- χειμώνων της εισέρχεται η Ελλάδα στη νέα σεζόν καλλιέργειας ντομάτας. Βέβαια, αυτό που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί είναι τα υψηλά κόστη παραγωγής. Η κατάσταση στην Ευρώπη όμως εμφανίζεται πολύ δύσκολη και ενδεικτικό τούτου είναι πως ο μεγαλύτερος παραγωγός ντομάτας στη Σουηδία και τη Δανία, η εταιρεία Nordic Greens αποφάσισε να αναστείλει την παραγωγή αυτό το χειμώνα λόγω της υπέρογκης αύξησης στο κόστος της ενέργειας, η οποία καθιστά ασύμφορη την όλη διαδικασία.

Καλή χρονιά η φετινή για τη θερμοκηπιακή ντομάτα στην Κρήτη

Μεσοσταθμικά, τιμή στα 92 λεπτά ανά κιλό εισέπραξαν οι παραγωγοί θερμοκηπιακής ντομάτας στην Κρήτη, εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή. Σύμφωνα με τον ίδιο: «η σεζόν για μας ξεκινά το Νοέμβριο, με τις φυτεύσεις να γίνονται νωρίτερα, και ολοκληρώνεται το Μάρτιο. Η σεζόν που μας πέρασε ήταν εξαιρετική για τους παραγωγούς, οι οποίοι έλαβαν μεσοσταθμικά τιμή στα 92 λεπτά το κιλό. Με τα σημερινά δεδομένα που ακούμε για τις τιμές της ενέργειας και όχι μόνο στην ΕΕ, πολύ δύσκολα θα γίνει παραγωγή ντομάτας στην ΕΕ με τον τρόπο που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια και σίγουρα πάμε για μείωση στρεμμάτων. Αυτό θα συμβεί γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει η ηλιοφάνεια που υπάρχει στην Ελλάδα. Για τη θέρμανση των θερμοκηπιακών μονάδων απαιτείται η χρήση φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε με τα σημερινά δεδομένα η παραγωγή δεν θα συμφέρει ειδικά στη βόρεια Ευρώπη. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει να αγοράζουν ντομάτα σε σχεδόν σταθερές τιμές όλο το χρόνο. Στη χώρα μας τώρα και ειδικά στην Κρήτη που έχει παραγωγή το χειμώνα, οι παραγωγοί προετοιμάζονται για τις επόμενες φυτεύσεις και υπάρχει αισιοδοξία για τη διάθεση και τις τιμές. Σήμερα οι τιμές παραγωγού της ντομάτας είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα, της τάξης των 35-40 λεπτών το κιλό, κάτι που οφείλεται στις εισαγωγές φθηνών εισαγόμενων προϊόντων από Αλβανία, Τουρκία και Πολωνία».

Με πλεονέκτημα η νότια Ελλάδα

Ο κ. Στέλιος Αρχατζικάκης, παραγωγός θερμοκηπιακής ντομάτας από τον Πύργο με 50 στρέμματα εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως: «το κόστος για τη θέρμανση των θερμοκηπιακών μονάδων τη νέα σεζόν θα είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας, ο οποίος θα οδηγήσει μαζί με την αύξηση του κόστους στις υπόλοιπες εισροές, σε ακόμα ένα ξεκαθάρισμα στον κλάδο μας. Με αυτά τα δεδομένα στην ενέργεια, η χώρα μας και ειδικά οι περιοχές της νότιας Ελλάδας μπαίνουν στη νέα χρονιά με πλεονέκτημα έναντι των Ευρωπαίων, όμως και εδώ τα κόστη είναι μεγάλα. Μόνο τα λιπάσματα έχουν πάρει αύξηση πάνω από 200% μέσα σε ένα εξάμηνο. Κατά 60% έχουν αυξηθεί οι τιμές στα χαρτοκιβώτια, μέσα στα οποία βάζουμε τις ντομάτες, ενώ πάνω πάνε και τα εργατικά. Με λίγα λόγια, όλα τα έξοδα ανεβαίνουν, όμως οι τιμές που πουλάμε ακόμα και 20% πάνω να είναι, δεν μας είναι αρκετό για να έχουμε κέρδος».

Στα 1 ευρώ το κιλό η τιμή του πυρηνόξυλου

Σύμφωνα με τον κ. Αρχατζικάκη, το 90% ίσως και παραπάνω των θερμοκηπίων στην Πελοπόννησο θερμαίνονται με χρήση πυρηνόξυλου, του οποίου η τιμή φέτος ήταν στα 1 ευρώ το κιλό, ενώ ένα χρόνο πριν στα 70 λεπτά. Για τη νέα χρονιά δε μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την τιμή του, η οποία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως η παραγωγή ελιάς, η τιμή του αερίου, του πετρελαίου κ.λπ. Ο κ. Αρχατζικάκης εκτιμά τέλος πως σε τέτοιες περιόδους κρίσεων, οι οργανωμένες μονάδες έχουν το προβάδισμα.