Έφυγε ο Μιχάλης Μυγιάκης

23.01.2018 21:00

Άνθρωπος του πνεύματος, ακούραστος δάσκαλος, δήμαρχος της Ιεράπετρας

 
Θλίψη στην κοινωνία της Ιεράπετρας έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του φιλόλογου και για πολλά χρόνια  Δημάρχου  της Ιεράπετρας,  Μιχάλη Μυγιάκη.
 
Ο Μιχάλης Μυγιάκης είχε σπουδάσει με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και έκανε μαθήματα Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας, Ιστορίας, Κοινωνιολογίας και Λογοτεχνίας στο ελεύθερο ανοιχτό πανεπιστήμιο.
Φιλόλογος και άνθρωπος του πνεύματος και του πολιτισμού. Εξελέγη Δήμαρχος Ιεράπετρας επανειλημμένα. Εξελέγη για πρώτη φορά το 1978 και έγινε ο νεότερος σε ηλικία εκλεγμένος Δήμαρχος στην ιστορία της πόλης. Υπηρέτησε την πόλη επί τρεις συνεχόμενες τετραετίες ως το 1990. 
Επί θητείας του ξεκίνησε και καθιερώθηκε ο θεσμός των Κυρβείων, που διατηρείται τρεις δεκαετίες μετά. Συνέδεσε το όνομά του με πλήθος έργων, όπως το νέο σχέδιο πόλης, την ανάδειξη της παλιάς πόλης της Κάτω Μεράς, με την ίδρυση σχολείων και βιβλιοθήκης με 5.000 τόμους, το Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τις εργατικές κατοικίες. 
 
Σοβαρός, μα και απλός, σεμνός, αληθινά προσιτός στον συμπολίτη του, το μαθητή του, το συνάνθρωπό του με χαμόγελο, συναίσθηση και πραότητα. Όσοι τον γνώρισαν σαν δάσκαλο θυμούνται τις ζωηρές συζητήσεις, το λαμπρό του πνεύμα, το σεβασμό στο παιδί σαν ισότιμο συζητητή.  Με τη στάση ζωής, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και τη βαθιά δημοκρατική του φύση κέρδισε τον απεριόριστο σεβασμό, ακόμα και εκείνων που διαφώνησαν πολιτικά και συγκρούστηκαν μαζί του.
 
Ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Θα μείνει στη μνήμη μας για τον χαρακτήρα και την προσφορά του κι αποτελεί πλέον ένα από τα πιο θετικά και προοδευτικά κομμάτια της σύγχρονης Ιστορίας της πόλης μας. 
 
Η κηδεία του θα γίνει στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ιεράπετρα.