Θυελλώδεις νοτιάδες "σαρώνουν" την Κρήτη - Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι

6:07 π.μ. - Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
06:01 π.μ. - Δευ, 26/07/2026
Image: Θυελλώδεις νοτιάδες "σαρώνουν" την Κρήτη - Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων θα διατηρηθούν σήμερα και αύριο

Διήμερο αναμένεται να είναι το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και την Κρήτη. Ήδη από την περασμένη νύχτα θυελλώδεις νοτιάδες "σαρώνουν" πολλές περιοχές του νησιού. Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν κανονικά, ωστόσο θεωρείται πιθανό να εκδοθεί απαγόρευση απόπλου από τις μεσημβρινές ώρες και μετά. 

Στο μεταξύ, δεν έχει υπάρξει προσώρας αναφορά για προβλήματα από τους θυελλώδεις νοτιάδες στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων τα κυριότερα χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας στην Κρήτη, εκτός από τους θυελλώδεις νότιους ανέμους, θα είναι οι έντονες βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες και μετά και θα επηρεάσουν κυρίως τις νότιες και κεντρικές περιοχές του νησιού. 

Με βάση το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την Κρήτη υπάρχει "πορτοκαλί προειδοποίηση" γεγονός που θέτει σε επιφυλακή την Πολιτική Προστασία, τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες και την αυτοδιοίκηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα. 

Η πρόγνωση του meteo

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:

"Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τη Δευτέρα 26/01 από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, ενώ θα πνέουν τοπικά θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr,  τη Δευτέρα 26/01 αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, σταδιακά στην Ανατολική Στερεά, στη Νότια και Ανατολική Πελοπόνησο, στην Εύβοια, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, από τις προμεσημβρινές ώρες στην Κρήτη, στις Κυκλάδες από το μεσημέρι στις Σποράδες, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάννησα.

Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις σε νησιωτικά τμήματα του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν σε περιοχές της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου και της Νότιας Αττικής».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τη Δευτέρα 26/01 αναμένεται επεισόδιο βροχόπτωσης Κατηγορίας 3 (Σημαντική), με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.

Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από τα δυτικά και σταδιακά θα επεκταθεί:

- στην Ανατολική Στερεά,- στη Νότια και Ανατολική Πελοπόννησο,- στην Εύβοια,- στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά,- στην Κρήτη από τις προμεσημβρινές ώρες,- στις Κυκλάδες από το μεσημέρι,- στις Σποράδες,- στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου,- και στα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Πηγή : Cretalive