«Η Γαστρονομική Πολιτιστική Ταυτότητα της Κρήτης», το νέο ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση

12:03 μ.μ. - Κυριακή, 4 Αυγούστου 2019
12:08 μ.μ. - Κυρ, 04/03/2019
Image: «Η Γαστρονομική Πολιτιστική Ταυτότητα της Κρήτης», το νέο ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση

Η ταινία αφορά την Κρητική Διατροφή και θα προβληθεί ολοκληρωμένη στην τελετή έναρξης του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας

Με κυρίαρχο φόντο τη λαϊκή παράδοση, τις παλιές συνταγές της γιαγιάς, της Μινωϊκής Κρήτης και του Έτους Ερωτόκριτου, συνεχίζονται τα γυρίσματα του νέου ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση. Η ταινία αφορά την Κρητική Διατροφή και θα προβληθεί ολοκληρωμένη στην τελετή έναρξης του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας. 
 
Τα γυρίσματα έγιναν την Κυριακή 7 Απριλίου στο χώρο που πραγματοποιήθηκε το « 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης σε Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης. Παρευρέθει ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, ο οποίος μαζί με την κα. Βλάσση παρακολούθησε την επιτόπια παρασκευή τυριού. 
 
Η Σκηνοθέτης κατέγραψε τη γαστρονομική πολιτιστική ταυτότητα πολλών πολιτιστικών συλλογών της Κρήτης που συμμετείχαν στη διοργάνωση. 
Σκοπός της σκηνοθέτιδος είναι να προβάλει την παραδοσιακή γαστρονομική ταυτότητα της Ιεράπετρας μέσω του ντοκιμαντέρ, πράγμα που απαιτείται, καθώς έχει επιλεγεί ως γαστρονομικός προορισμός σύμφωνα με την πρόταση του καθηγητή ανθρωπολογίας και διατροφής του πανεπιστημίου Ben Gurion στο Ισραήλ.  
 
Στόχος της Ελένης Βλάσση είναι να αποτυπώσει όσο το δυνατόν περισσότερα Κρητικά παραδοσιακά μαγειρέματα. 
 
Σήμερα η μαγειρική τέχνη της Κρήτης αποτελεί τη συνέχεια της παράδοσης γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που έχει τις ρίζες της στη Μινωϊκή Εποχή και φθάνει μέχρι τις μέρες μας. Από τα πλάνα αναδύεται η απλότητα, η ευρυματικότητα της οικοδέσποινας που κρατά στα χέρια της, την πείρα αιώνων. Η τέχνη της Κρητικής γαστρονομίας, είναι βασισμένη στα αγαθά που προσφέρει η Κρητική γη και στην περίσσεια τέχνη που αναβλύζει από την αγάπη για τον τόπο και την προσήλωση στους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος. Η κρητική διατροφή είναι τρόπος ζωής που έχει ως αποτέλεσμα την υγεία και την μακροζωία. Είναι η ώρα να γυρίσουμε στις διατροφικές μας ρίζες. 
 
Η κα. Ελένη Βλάσση συνεχάρη όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, που συμμετείχαν σε αυτό το φεστιβάλ γεύσεων και ιδιαίτερα το Σύλλογο Νηρηΐδων Παχειάς Άμμου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καβουσίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαινιάς και το Φιλανθρωπικό Σύλλογο Ιεράπετρας "Η Κρήτη δίνει ζωή". 
Το φεστιβάλ έκλεισε τις πόρτες του με την απονομή των βραβείων, δύο από τα οποία κέρδισαν πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Ιεράπετρας. 
Απονεμήθηκαν:
- Χρυσή διάκριση και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία (Ιστορικά, Κοινωνικά, Θρησκευτικά, λαογραφικά στοιχεία) για τα αμυγδαλωτά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καβουσίου. 
- Χρυσή διάκριση και το 2ο βραβείο στην ίδια κατηγορία για τα Προζυμένια κεράσματα στον Φιλανθρωπικό Σύλλογο "Η Κρήτη δίνει ζωή".