Λιβανός: Πάταξη των ελληνοποιήσεων στην Κρήτη – Αυστηρότερους ελέγχους ζητούν οι κτηνοτρόφοι

7:43 π.μ. - Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021
07:12 π.μ. - Τετ, 01/43/2021
Image: Λιβανός: Πάταξη των ελληνοποιήσεων στην Κρήτη – Αυστηρότερους ελέγχους ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Αυστηρό μήνυμα και «πόλεμος» από τον Σπήλιο Λιβανό κατά του κυκλώματος των ελληνοποιήσεων – «Θέλουμε ελέγχους διακινουμένων προϊόντων στο 100% για να είμαστε ικανοποιημένοι», τονίζουν οι κτηνοτρόφοι

«Μην τολμήσετε να κάνετε κάτι τέτοιο», προειδοποίησε ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τούς... επίδοξους «νονούς» των ντόπιων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, ως προς το δυσάρεστο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, προαναγγέλλοντας ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. «Ιδιαίτερα η Κρήτη, που παράγει τα πάντα, έχει κάθε λόγο να θέλει την πάταξη των ελληνοποιήσεων», σχολιάζει - αναφορικά με τις δηλώσεις Λιβανού - ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης, που ξεκαθαρίζει στη «ΝΚ», πάντως, ότι στο κρέας και το γάλα η ελληνοποίηση είναι πιο δύσκολη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, λόγω της θαλάσσιας μεταφοράς των προϊόντων και των περισσότερων, επομένως, ελέγχων που γίνονται σε αυτά.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, έδωσε στη δημοσιότητα το ξεκάθαρο μήνυμα της ενίσχυσης των ελέγχων στην αγορά, προειδοποιώντας όλους εκείνους που πιθανόν θα τολμήσουν να διαπράξουν το αδίκημα της παραπλάνησης των καταναλωτών, ότι δε θα καταφέρουν να το πράξουν χωρίς να πέσουν στην «τσιμπίδα» του κρατικού μηχανισμού.

«Με τους ελέγχους μας και τον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου που τους διέπουν, διαφυλάσσουμε όλα τα προϊόντα μας που ταυτίζονται με τη χώρα μας και τις προοπτικές της: τα προϊόντα-πρεσβευτές για τη χώρα μας, όπως η φέτα, το λάδι, κ.ά. Δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων. Τα αποτελέσματα των ελέγχων μας είναι πλέον απτά. Μέσα σε ένα εξάμηνο σχεδόν διπλασιάστηκε η τιμή του γάλακτος για τον παραγωγό. Από 0,75 ευρώ που πουλιόταν το πρόβειο γάλα, έχει φτάσει στα 1,35 ευρώ, μια αύξηση που καρπώνεται ο παραγωγός. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Οι έλεγχοι θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Όπως αυξήσαμε τους ελέγχους το περασμένο Πάσχα στις 6.500 από 650 το 2019, έτσι και ενόψει Χριστουγέννων οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. Στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιχειρούν να παραπλανήσουν, να κοροϊδέψουν. Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, θα μας βρείτε μπροστά σας. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Προστατεύουμε τα προϊόντα μας, τους παραγωγούς μας και τους καταναλωτές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, στο υπουργείο υλοποιείται ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με στόχο τον εξορθολογισμό, τη δικαιοσύνη, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στον πρωτογενή τομέα. Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για εντατικοποίηση και εξορθολογισμό των ελέγχων. «Στο πλαίσιο αυτό, με διάταξη που περάσαμε στον νόμο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, ο οποίος ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, θωρακίζουμε τα ελεγκτικά όργανα της Διεύθυνσης Οικονομικών Ελέγχων και Συνεργατισμού του ΥΠΑΑΤ. Προβλέπουμε την απονομή καθηκόντων και εξουσιών ανακριτικού υπαλλήλου, καθώς και αυξημένες εξουσίες κατά τη διενέργεια ΕΔΕ, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη και πιο αξιόπιστη η εκτέλεση των καθηκόντων των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου μας», επισήμανε ο κ. Λιβανός.

Κτηνοτρόφοι: «Θέλουμε περισσότερους ελέγχους»

«Οι έλεγχοι είναι γύρω στο 30% των διακινούμενων προϊόντων. Εμείς τους θέλουμε στο 100% για να είμαστε ικανοποιημένοι και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», τονίζει στη «ΝΚ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης. Ωστόσο, δηλώνει μερικώς ικανοποιημένος, αφού παραδέχεται, όπως λέει, πως τα τελευταία χρόνια πράγματι έχουν γίνει βήματα προς τη θετική κατεύθυνση. Αλλά ξεκαθαρίζει πως δε θεωρεί ότι αυτά τα βήματα θεωρούνται επαρκή.

«Για τα αμνοερίφια, το γάλα, τα τυροκομικά προϊόντα κ.λπ., ναι, καλά κάνει η κυβέρνηση και επιδιώκει να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά. Διότι, από τη μια, θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος τι τρώει. Αλλά κι ακόμη, από την άλλη, το προϊόν μας θα πληρώνεται έτσι με την αξία που πρέπει να πληρώνεται προς τον παραγωγό. Βήματα έχουν γίνει, όχι όμως στο σημείο αυτό που θα έπρεπε. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας έλεγχος σε ένα 30%. Εμείς όμως ζητάμε να υπάρχει ένας έλεγχος 100% στην αγορά», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

Αλλά, για να γίνει αυτό, χρειάζεται ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών, μέσα από προσλήψεις και όχι μόνο. «Εάν εντείνει η κυβέρνηση τούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της Ελλάδας, όπως είναι ο Προμαχώνας - στα σύνορα γενικότερα - θα μπορέσει να σταματήσει την παράνομη ελληνοποίηση. Γιατί βλέπεις εκεί και περνούν ανεξέλεγκτα και ξένα αρνιά που “βαφτίζονται” ελληνικά, αλλά ακόμη και βυτία με παγοκολόνες γάλακτος».

Πάντως, στο σημείο αυτό, ο Γρύλλος Παπαδάκης επισημαίνει ότι «στην Κρήτη, θεωρώ, είναι πιο δύσκολο σήμερα να φέρει κάποιος με παράνομο τρόπο αρνιά και γάλα, διότι θα περάσει εντατικούς ελέγχους. Δηλαδή, δε θα περάσει μόνο έναν έλεγχο από τον Προμαχώνα, αλλά θα περάσει και από πολλούς άλλους ελέγχους, μέχρι να καταλήξουν τα αρνιά στην αγορά».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου τονίζει ότι «το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων είναι πάρα πολύ καταστροφικό. Διότι, όταν έρχονται παράνομα αμνοερίφια από το εξωτερικό, χάνεται η πραγματική αξία των δικών μας προϊόντων. Φανταστείτε, δηλαδή, ότι όταν ένας μεγαλοκρεοπώλης παραλάβει αρνιά από το εξωτερικό, δε θα μου πληρώσει εμένα το αρνί για παράδειγμα 7 και 7,5 ευρώ το κιλό τώρα στις γιορτές. Στην περίπτωση εκείνη θα σκεφτεί ότι για παράδειγμα χρειάζεται 1.000 αρνιά για να τα διοχετεύσει στην αγορά, έχει τα 700, και δε θα του φανεί δύσκολο να βρει τα υπόλοιπα 300 αρνιά που ψάχνει. Από ’κει και πέρα, όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να ασχολούνται με την υπόθεση αυτή, διότι, όσο ασχολούνται, τόσο και βελτιώνεται η τιμή προς τον παραγωγό. Και δε μιλάμε μόνο για το αρνί και το γάλα. Η Κρήτη παράγει έναν πραγματικό πλούτο σε όλα τα προϊόντα».

neakriti.gr