Ενδιαφέροντα στοιχεία στην ημερίδα για τα θαλάσσια ατυχήματα και τους πνιγμούς

12:59 μ.μ. - Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023
12:06 μ.μ. - Δευ, 19/59/2023
Image: Ενδιαφέροντα στοιχεία στην  ημερίδα για τα θαλάσσια ατυχήματα και τους πνιγμούς

«Ενημερώνομαι για την ασφάλειά μου – προλαμβάνω για τη ζωή μου» - Το μήνυμα από την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης

Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Θαλάσσια ατυχήματα – Πνιγμοί – Πρόληψη – Αντιμετώπιση & Ψηφιοποίηση Υπηρεσιών Λ.Σ.» η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης. Η ημερίδα διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Ομιλητές ήταν οι:

  • Παναγιώτης Πασχαλάκης – Πρόεδρος Safe Water Sports
  • Νικόλαος Γιαννακουδάκης – Ιατρός, Διευθυντής ΕΚΑΒ Κρήτης
  • Χαράλαμπος Μαρουλάκης – Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. , Διευθυντής διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας

Μεταξύ άλλων απηύθυνε χαιρετισμό ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Σφακιανάκης, μίλησε στον Ηχώ 99,8 στον απόηχο της ημερίδας με αναφορές στις ενέργειες που γίνονται με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Τονίζοντας ότι οι πνιγμοί είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας μετά τα τροχαία σύμφωνα στατιστικά στοιχεία, για αυτό θάλασσα απαιτεί προσοχή, υπευθυνότητα και τήρηση ορισμένων κανόνων. ‘Ώστε η χαρά που προσφέρει να μην μετατραπεί σε θανάσιμο κίνδυνο. Κάτι που, δυστυχώς, βιώνουμε και εδώ στην πατρίδα μας με Έλληνες αλλά και ξένους επισκέπτες να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στη θάλασσα, είτε από πνιγμό είτε από άλλα αίτια. Σύνθημά μας λοιπόν είναι «ενημερώνομαι για την ασφάλειά μου – προλαμβάνω για τη ζωή μου».

Είναι σημαντικό εδώ να λαμβάνουμε υπόψη και τις οδηγίες των γιατρών ειδικά εάν έχουμε προβλήματα υγείας. Επιπλέον να φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας νερό, να φοράμε καπέλο , να μην κολυμπάμε ενώ έχουμε φάει, είναι κάποιες χρηστικές συμβουλές για τις οποίες όμως πολλές φορές αδιαφορούμε.

Ο κ. Σφακιανάκης ερωτηθείς για την επάρκεια προσωπικού στις υπηρεσίες της ανατολικής Κρήτης και ειδικότερα στον νομό Λασιθίου είπε καταρχάς ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος 365 ημέρες τον χρόνο ασκούν τα καθήκοντά τους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη φύλαξη των συνόρων. Για αυτό και πολλές φορές δυνάμεις του Λ.Σ. από την ανατολική Κρήτη, σε ότι τους αφορά, ενισχύουν ενεργά άλλες περιοχές της χώρας. Από εκεί και πέρα, με βάση τις οργανικές θέσεις υπάρχει μια κάλυψη σε επίπεδο νομού Λασιθίου που αγγίζει το 70% σε Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο αντίστοιχα και στο 90% στη Σητεία. Εκείνο που ζητούν είναι αύξηση των οργανικών θέσεων. Σε ότι αφορά τα επιχειρησιακά μέσα, επεσήμανε ότι οι ανάγκες καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο εκείνο που απαιτείται είναι η αναβάθμιση και η ενίσχυση του εξοπλισμού σε αρκετά επιχειρησιακά μέσα.