Κρήτη και Μεσσηνία ενώνουν δυνάμεις για τους εργάτες γης

10:15 π.μ. - Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023
10:03 π.μ. - Παρ, 10/15/2023
Image: Κρήτη και Μεσσηνία ενώνουν δυνάμεις για τους εργάτες γης

Στέλνουν επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία

Αγροτικοί σύλλογοι Κρήτης και Μεσσηνίας ενώνουν δυνάμεις και ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο σοβαρό πρόβλημα με τους εργάτες γης. Στέλνουν κοινή επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία και ζητούν τον καθορισμό ανώτατου αριθμού θέσεων εργασίας για Πολίτες Τρίτων Χωρών.

Ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης γραμματέας του αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας τόνισε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ότι ήδη οι παραγωγοί δεν προλαβαίνουν τις αγροτικές εργασίες σε μια κρίσιμη παραγωγική περίοδο. Το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες Απρίλιο και Μάιο οπότε θα υπάρχει αυξημένη παραγωγή προϊόντων και επομένως αυξημένες ανάγκες για εργατικά χέρια. Επιπλέον επειδή θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία, ένα μέρος των υφιστάμενων εργατών γης θα «χαθεί», με την έννοια ότι θα αναζητήσει δουλειά στον τουριστικό κλάδο.

Ως προς τα ημερομίσθια τώρα, είναι μεν αυξημένα για όσους γνωρίζουν τη δουλειά ωστόσο πολλοί εργάτες γης από άλλες χώρες δεν τη γνωρίζουν, είναι ανειδίκευτοι. Το κατώτατο μικτό ημερομίσθιο σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι 31,5 στον ανειδίκευτο εργάτη, σημείωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα της έλλειψης εργατών γης.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη

-

Αναλυτικά η επιστολή των αγροτικών συλλόγων :

Αξιότιμοι,

Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνουμε για τις επιπτώσεις πού φέρει η καθυστέρηση έκδοσης ΚΥΑ για τον καθορισμό ανώτατου ορίου θέσεων εργασίας ανά Περιφέρεια και Νομό, για απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών (ΠΤΧ) στον πρωτογενή τομέα και άλλους κλάδους.

Συγκεκριμένα σας αναφέρουμε ότι η νέα προγραμματική περίοδος 2023-2024 έχει ήδη ξεκινήσει ενώ οι διαδικασίες για μετάκληση ΠΤΧ γίνονται με παράταση της προηγούμενης ΚΥΑ 2021-2022. Να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη παράταση δεν έχει καμία εφαρμογή σε Περιφέρειες όπου δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Επίσης, σας έχουμε ενημερώσει έγκαιρα και εγγράφως για τις παθογένειες της νομοθεσίας που διογκώνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ζητάμε άμεσα την τροποποίηση τους με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Παραδόξως, έως σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την πρόθεση σας να τροποποιηθούν το σύνολο των προβληματικών σημείων στην διαδικασία.

Αντιθέτως έχουν προστεθεί επιπλέον χρονοβόρες ενέργειες όπου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχωρούνται επανειλημμένα τα ίδια στοιχεία του εργαζόμενου και εργοδότη σε κάθε στάδιο, όπως στην έκδοση άδειας διαμονής, την έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και την έκδοση άδειας εργασίας, κ.α. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επιδίωξή της Κυβέρνησης είναι να μεταφέρει την γραφειοκρατία στο μέρος και την ευθύνη των πολιτών και τελικά να αυξάνεται κατά πολύ και ο χρόνος ολοκλήρωσης υποθέσεων αλλά και το κόστος. Σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες επιβάλλεται επιπλέον παράβολο (πέραν του αρχικού για την μετάκληση) ενώ παράλληλα πολλοί από τους εργοδότες έχουν χάσει ήδη τα χρήματα τους από τις κατ' εξακολούθηση απορρίψεις υποθέσεων από τις ελληνικές πρεσβείες, άνευ ουσιαστικής αιτιολογίας.

Κύριοι Υπουργοί, αναλογιζόμενοι τις ήδη δυσμενείς επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στην τρέχουσα περίοδο αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο θα είναι ολέθριο λάθος εάν προσχωρήσει η διάλυση της Βουλής χωρίς την δημοσίευση της νέας ΚΥΑ σε ΦΕΚ.

Προειδοποιούμε για μια ακόμα φορά ότι η επισιτιστική κρίση δεν μια αυθαίρετη ορολογία αλλά υπάρχει και επηρεάζει ήδη την καθημερινότητα των πολιτών, συμπαρασύροντας συγχρόνως και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων προς τα πάνω, λόγω ποσοτικής και ποιοτικής υποβάθμισης των προϊόντων.

Για όλα τα παραπάνω η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις δικές σας επιλογές που έως τώρα δεν έχουν επιφέρει καμία ουσιαστική λύση σε αυτό το ζήτημα.

Σας καλούμε για ύστατη φορά να μεριμνήσετε ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. Είναι το ελάχιστο που επιβάλλεται να πετάξετε σε αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία.

Εκ των ΔΣ

Α.Σ Φιλιατρών – Πρ. Κοροβίλας Ευάγγελος

Α.Σ. Γαργαλιάνων – Πρ. Ντεμερούκας Ασημάκης

Α.Σ. Σελίνου Χανίων - Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.

Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου - Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ.

Α.Σ. Σητείας Λασιθίου – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος.

Α.Σ Ιεράπετρας Λασιθίου – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης