Μπρόκος: Επάρκεια στα κρητικά αμνοερίφια εν όψει Πάσχα – Διαμαρτυρίες για χαμηλές τιμές στον παραγωγό

10:03 π.μ. - Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023
10:04 π.μ. - Πέμ, 06/03/2023
Image: Μπρόκος: Επάρκεια στα κρητικά αμνοερίφια εν όψει Πάσχα – Διαμαρτυρίες για χαμηλές τιμές στον παραγωγό

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων νομού Λασιθίου

Την εικόνα της αγοράς σε ότι έχει να κάνει με το αρνί και το κατσίκι εν όψει Πάσχα δίνει σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων νομού Λασιθίου κ. Γ. Μπρόκος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, στο αρνί υπάρχει επάρκεια. Στο κατσίκι η επάρκεια είναι οριακή τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και πανελλαδικά. Οπότε είναι πολύ πιθανόν να γίνουν εισαγωγές από Ρουμανία. Δεν αποκλείεται να γίνουν εισαγωγές και στο αρνί για να πέσουν οι τιμές.

Φέτος το αρνί και το κατσίκι εντάχθηκαν στο καλάθι του Πάσχα, με τιμή στα 10 ευρώ. Μια τιμή ασύμφορη για τον κτηνοτρόφο αφού φέτος το κόστος παραγωγής λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εξαιτίας και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, έχει ξεπεράσει το 50%. Θα είναι καταστροφικό για τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν κάτω από 10 ευρώ, εξήγησε.

Τόνισε στη συνέχεια ότι ο κλάδος πρέπει να ενισχυθεί με γενναίες χρηματοδοτήσεις για να μπορέσει να είναι βιώσιμος. Γιατί, λόγω κόστους παραγωγής, αυξήσεις στις ζωοτροφές, έλλειψη εργατικών χεριών και γιατί οι νέοι πια δεν ασχολούνται με την κτηνοτροφία που είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά με πολλές απαιτήσεις,  διαφαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία. Θα πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει τον κλάδο. Επίσης οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται για επιδοτήσεις να είναι στην κατεύθυνση του να δίνονται σωστά και σε αυτούς που πρέπει. Να μην λαμβάνονται αποφάσεις που ευνοούν τους μπαταξήδες, υποστήριξε.

Σε άλλο σημείο κ. Μπρόκος ανέφερε ότι οι κτηνοτρόφοι του νομού εξυπηρετούνται από τα σφαγεία στις Κουρούνες Νεάπολης που έχει μια καλή λειτουργία από τα Χριστούγεννα και μετά. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις κτηνοτρόφων που τροφοδοτούν μεγάλες εταιρείες οπότε επιλέγουν τα σφαγεία του Ρεθύμνου.

Όσο για το που διαθέτουν τα ζώα τους ανέφερε ότι πλέον ως σύλλογος και για διάφορους λόγους τους οποίους και ανέλυσε, δεν έχουν συνεργασία με κάποια αλυσίδα σουπερ μαρκετ. Κάθε κτηνοτρόφος κλείνει τις συμφωνίες του με εμπόρους κρεοπώλες, εταιρίες κλπ. , Αυτή την περίοδο μπορεί να φεύγουν 4.000 - 5000 αρνιά για την Αθήνα καθημερινά προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τις δηλώσεις.