Ναυάγιο Πύλου: Αδύνατη η ανάσυρση του σκάφους - Δεν θα μάθουμε πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες

11:41 π.μ. - Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023
11:06 π.μ. - Πέμ, 15/41/2023
Image: Ναυάγιο Πύλου: Αδύνατη η ανάσυρση του σκάφους - Δεν θα μάθουμε  πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες

Η άποψη του υποναυάρχου ε.α. Σ. Φενέκου για το τραγικό ναυάγιο

Αναφορικά με την ανείπωτη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου με τη βύθιση αλιευτικού σκάφους που μετέφερε μετανάστες και είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, άλλοι ευτυχώς να διασωθούν, άλλοι να αγνοούνται, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο υποναύαρχος ε.α. κ. Σ. Φενέκος.

Εκτίμησε ότι από την στιγμή που εντοπίστηκε το σκάφος και διαπιστώθηκε από τη FRONTEX και τις λιμενικές αρχές ότι μεταφέρει μετανάστες, θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες να σταματήσουν την πορεία του και να παρέμβουν όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες και τα πρωτόκολλα, ακόμη και αν υπήρχε άρνηση για βοήθεια.

Ο ισχυρισμός ότι εάν γινόταν επέμβαση παρά την άρνηση που εξέφραζαν προς τις αρχές οι διακινητές, δεν ευσταθεί. Εάν δηλαδή γινόταν ένας τέτοιος σχεδιασμός διακοπτόταν η πορεία του και υπήρχαν πλοία σε κοντινή απόσταση με το αλιευτικό σκάφος, ακόμη και εάν αυτό βυθιζόταν, θα σώζονταν αν όχι όλες, τουλάχιστον περισσότερες ανθρώπινες ζωές, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Φενέκος. Πρόσθεσε ότι η ανάσυρση του σκάφους είναι αδύνατη λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας στο συγκεκριμένο σημείο. Ενώ σε σχέση με τις αναφορές για το αν οι ναυαγοί είναι μετανάστες ή πρόσφυγες είπε ότι «η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα είναι σημαντικότερη και πρέπει να διασώζεται».

Ακούστε τον κ. Φενέκο